Pređi na glavni sadržaj

Da li ste upoznali “Ljutka”?

Da li ste se sreli sa zaposlenima koji su uvek nezadovoljni, svemu nađu manu ali nikad sebi, nikad se ne nasmeju, energetski iscrpljuju prostor svojim negativnim stavom? Zvaćemo ih “Ljutko”.

Ne pričamo ovde o zaposlenima koji su ponekad ili privremeno negativni, opterećeni poslom ili u fazi smanjene motivacije jer to su sasvim prirodne smene raspoloženja. Pričamo o Ljutku koji ugrožava atmosferu u timu, širi negativan stav, utiče na engagement drugih zaposlenih, sabotira sve kompanijske aktivnosti i po pravilu, nikad, nikad sam ne daje predloge ili ideje za bilo kakva poboljšanja u kompaniji.

Čovek koji je uvek mrzovoljan

Ljutko najčešće idealizuje prošla vremena i u sadašnjosti mu ništa ne odgovara. Ljutko ne voli ni svoj posao ali ne menja ništa: ni sebe ni posao. Ljutko je jednostavno, mrzovoljan uvek.

  • Kada nije obezbeđena hrana za zaposlene – kritikuje. Kada se uvede hrana, kritikuje izbor salata.
  • U nedostatku tim bildinga ili druženja u kompaniji, nezadovoljan je. Kad se organizuje neki događaj, Ljutko ne učestvuje.
  • Ljutko ironično komentariše obuke i edukacije u kompaniji ali ne želi ni da uloži vreme da se samostalno razvija.
  • Kada se Ljutku promeni zarada, Ljutko nije zadovoljan iznosom povećanja. Ako mu se, za urađen posao, obezbedi bonus, Ljutku se to podrazumeva i opet je ljut.
  • Negoduje kada se rade upitnici zadovoljstva zaposlenih ali uredno obori rezultat celog tima.
  • Ljutko ne veruje ni kolegama ni menadžmentu, uvek smatra da je oštećena strana, ne reaguje na ljubaznost ili dobru volju.
  • Niko ne pamti da je Ljutko ikada nekom uputio pohvalu ili pozitivan fidbek.
  • Ljutku su svi krivi za njegovo stanje…Svi, čak i retrogradni Merkur, samo ne on sam.

Dilema za HR-a: Da li mogu još nešto da uradim?

HR kome se zaposleni ili nadređeni požale na Ljutka najčešće pokuša da dođe do uzroka ovog neraspoloženja i da, nakon toga, predloži neke promene, aktivnosti ili ideje koje mogu da odobrovolje Ljutka ili mu reše probleme koje ima. I onda, nakon million pokušaja, desi se da HR udari u zid – shvati ono što ostali već slute: Ljutko je prosto Ljutko i nema pomoći.

I onda dođe misao: “Šta bi bilo sa ovim timom ili ovom kancelarijom ili ovim procesom kada bi, umesto Ljutka, došla neka pozitivna, motivisana osoba koja ume da kritikuje ali ume i da ceni ono što njene kolege ili kompanija radi?”. HR se uplaši kad to pomisli: da li je to odustajanje? Da li sam fer? Da li mogu još nešto da uradim? Da li nešto propuštam?

I tu leži i odgovor: ovakva pitanja postavi sebi HR, Ljutkov nadređeni takođe preispituje sebe, Ljutkove kolege se takođe trude i razmatraju ova pitanja…Svi se preispituju…Sem Ljutka.

A možda ne treba bežati od zaključka da ni čarobnjak Merlin ne bi mogao da promeni situaciju za Ljutka. I možda Ljutka treba naljutiti skroz…Kako bi se ljutio negde drugde? Samo pitam.

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiMože li rad na daljinu da preokrene odliv radne snage?

Prošle godine su se zbog pandemije mnogi koji su radili u inostranstvu vratili u svoje domovine, ali i oni koji su se doselili u velike gradove su se vraćali u svoj rodni kraj. Najbolji primer za to su hiljade Italijana koji su se zbog pandemije vratili sa bogatog severa u centralne i južne regione zemlje, […]

NovostiSamo u petak dodatni popust na pakete oglasa

Bliži nam se najpoznatiji petak u novembru tzv. Crni petak, a njemu u susret obezbedili smo vam dodatni popust na pakete oglasa za oglašavanje na najpoznatijim sajtovima za zapošljavanje- Poslovi.infostud.com i HelloWorld.rs Ponuda obuhvata 30 paketa oglasa i to: 20 paketa za oglašavanje na sajtu Poslovi.infostud.com 10 paketa za oglašavanje na sajtu HelloWorld.rs Prvih 30 kompanija […]

NovostiKOMBO oglasi – najbolje rešenje kada zapošljavate IT-jevce

Nalazimo se u vremenu kada je teže nego ikada pronaći zaposlene u IT sektoru. Već dve decenije razvijamo rešenja koja treba da vam olakšaju taj cilj putem sajta Poslovi.infostud.com, a od 2015. i putem sajta HelloWorld.rs. Sada je došlo vreme da ujedinimo sve što ova dva sajta mogu kada je u pitanju IT zapošljavanje i […]

NovostiTRAŽITE IT KANDIDATE?

U prethodnom periodu smo izvršili značajna unapređenja na sajtu HelloWorld.rs pa sa ponosom možemo reći da je to danas najveći sajt posvećen isključivo zapošljavanju IT-jevaca i glavno mesto okupljanja domaće IT zajednice. Od 16.11.2022, kada želite da oglasite IT pozicije, na raspolaganju su vam tri opcije oglašavanja IT pozicija – samo na sajtu Poslovi.infostud.com, samo […]