Pređi na glavni sadržaj

„Prekvalifikovani ste za ovaj posao?“ – Kako to da razumemo? 

21. mart 2024.
·3 minuta za čitanje

Ako je neko prekvalifikovan za radno mesto trebalo bi da pretpostavimo da će se brže uklopiti,  dati doprinos, doneti dodatnu vrednost, zar ne? Ako se za posao magacinskog radnika prijavi neko ko je u prethodnoj kompaniji bio šef smene u magacinu ili tim lider, takva osoba bi mogla da bude višestruko korisna i kolegama i kompaniji. Mogao bi da bude i naslednik za višu poziciju?  

Zašto onda kompanije odbijaju kandidate sa objašnjenjem da su prekvalifikovani i šta se krije iza tog objašnjenja? 

Bilo da je do poslodavca ili do vas – krije se neka nepopularna istina. 

Moje dugogodišnje iskustvo u HR-u pokazuje da menadžer koji zapošljava odbija kandidata i proglašava ga prekvalifikovanim u sledećim situacijama: 

  1. Zabrinut je da kandidatu nema šta da ponudi i da će kandidat brzo da izgubi motivaciju. Menadžer koji traži novog člana svog tima ima informacije o okolnostima u kompaniji i može da zaključi da je kontekst u kompaniji takav da vama nema šta da ponudi kako biste ostali motivisani. Ako je procenio da je posao previše jednostavan u odnosu na vaše iskustvo, to može da ga usmeri da vas smatra prekvalifikovanim i nepogodnim za posao jer se može plašiti i da vam je posao samo „stepenik“ za dalje ili privremeno rešenje. 
  1. Smatra da je kandidat preskup. Retko ćete, kao kandidat, čuti da su vaša finansijska očekivanja previsoka u odnosu na mogućnosti kompanije iako se to često dešava. Svako radno mesto ima predviđen budžet ali će donosiocu odluke biti lakše da vam kaže da ste prekvalifikovani nego preskupi. Zvuči kao kompliment ali svi znamo da nije.
  2. Oseća se ugroženo od kandidata. Nije opravdano, ali se dešava. Menadžer koji ne zaposli kvalitetnog kandidata jer ga smatra pretnjom po svoju poziciju ili autoritet, nije se samo „ogrešio“ o kandidata nego i o kompaniju u kojoj radi. Intervjuer treba da zaposli kandidata koji je u najboljem interesu zakompaniju i tu konkretnu poziciju. Ipak, dešava se i to da neki menadžeri imaju izražen ego i  kvalitetan kandidat, nažalost, kao odgovor može da čuje da je prekvalifikovan.
  3. Ne odgovaraju mu vaše godine. Nekoliko izvora (Forbes, Mac’sList, Decide) navodi godine starosti kao mogući pravi razlog „prekvalifikovanosti“. Ako se po godinama ne uklapate u tim ili očekivanja menadžera, možete doživeti odbijanje pod izgovorom da ste prekvalifikovani. 

Sa druge strane, kandidat koji je odbijen pod parolom da je prekvalifikovan, možda je i sam doprineo tome ako je: 

  1. Pokazao aroganciju i preterano samopouzdanje. Kandidati, u želji da istaknu svoje samopouzdanje i sigurnost, ponekad pređu granicu pristojnosti i ostave utisak osobe koja omalovažava radno mesto za koje je intervjuisan. „To je prelako“, „Ma ja sam to radio-radila“, „To je sitnica, mačiji kašalj“ i slične rečenice mogu dati pogrešan utisak. Arogancija često nije dobrodošla pa će vas na razgovoru za posao odbiti na pristojan način: „ i bolji ste od ovoga što mi nudimo“
  2. Nije pokazao dovoljnu motivaciju za radno mesto. Nezainteresovanost, nejasni motivi, nepostojanje radoznalosti na razgovoru mogu da ostave utisak da kandidat posao i ne želi. Svaki poslodavac stremi ka tome da zaposli osobu koja pokazuje želju da radi na konkretnom poslu koje je u ponudi. Ako kandidat ostavi utisak da mu je svejedno ili da mu nije toliko važno, „prekvalifikovanost“ može biti lepo pakovanje za odbijanje po ovom osnovu.

Ako ste zaista prekvalifikovani za neko radno mesto a želite ga, pobrinite se da objasnite svoju motivaciju za taj posao. Ne računajte da će intervjuer moći da pročita vaše misli. Ono što vi znate – vašu istoriju, potrebe, želje – intervjuer ne zna. Ako ga ostavite u „sivoj zoni“, zaključke će doneti na osnovu onoga što ste ispričali na razgovoru. Intervju je dvosmeran proces. Potrudite se da vaša strana bude kompletna, transparentna i izađite sa intervjua znajući da ste uložili trud. Na drugoj strani je da se pobrine za svoj deo poštenog pristupa i etičke procene. 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiIstraživanje Puls Srpske HR zajednice: I dalje najveći izazov za naše kompanije kako privući i zadržati zaposlene

Infostud je tokom februara 2024. godine sproveo istraživanje Puls HR zajednice kako bi saznao sa kojim se izazovima u  susreću kompanije u Srbiji i kako na njih odgovaraju. Istraživanje je obuhvatilo različite industrije, kao što su proizvodnja, auto-industrija, prodaja, FMCG, bankarstvo i osiguranje. Najveći izazovi za kompanije svih veličina ove godine su i dalje privlačenje […]

NovostiPrivremeno udaljenje zaposlenog sa rada

Domaće radno zakonodavstvo predviđa meru tzv. suspenzije, odnosno udaljenja sa rada zaposlenog, kao sredstvo koje poslodavac može da primeni prema radniku, ali samo u slučaju nastupanja jednog od nekoliko taksativno nabrojana zakonska razloga. Privremena suspenzija zaposlenog tema je ovog teksta. U kojim slučajevima zaposleni može da bude privremeno suspendovan? Zaposleni može da bude privremeno udaljen […]

NovostiIstraživanje o mobilnosti radne snage: Šta radnici iz Srbije misle o radu u Inostranstvu?

U savremenom globalnom poslovnom okruženju, razumevanje stavova i spremnosti radnika da se prilagode novim uslovima rada i života postaje od suštinskog značaja. Kako bi dodatno analizirao tu temu, Infostud je u saradnji sa The Network (globalno udruženja portala za zapošljavanje) i The Stepstone Group sproveo veliko online istraživanje “Decoding Global Talent 2024” od oktobra do […]

NovostiKlauzula zabrane konkurencije u ugovoru o radu

U današnjem poslovnom okruženju poslodavci imaju dosta poteškoća da pronađu adekvatan kadar za najvažnije pozicije u svojim firmama. Pri tom, zaposlenima koji su raspoređeni na najodgovornije radne zadatke omogućava se pristup posebno važnim znanjima, informacijama, poslovnim tajnama, kao i poslovnim kontaktima, a u svrhu kvalitetnog obavljanja posla, ili uopšte kao uslov za izvršavanje radnih zadataka. […]