Izostanak povratne informacije sa konkursa za posao najveća mana srpskih poslodavaca

HR Lab

Izostanak povratne informacije sa konkursa za posao najveca mana srpskih poslodavaca

Kao i prethodnih godina, i tokom 2019. kandidati koji konkurišu za poslove su putem sajta poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kopanijama. U okviru istraživanja ocenjeno je 21.500 konkursa za posao i 6.572 pojedinačnih poslodavaca.

Tom prilikom je ocenama od 1 do 5 bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa. Za razliku od prethodnih godina, ove godine anketirani kandidati su dali odgovor i na pitanja da li su su pozvani na test ili intervju, kao i da li su tom prilikom dobili posao za  raspisanu poziciju.

Od ukupnog broja anketiranih skoro 77% kandidata nije dobilo povratnu informaciju od poslodavca,  i takav pristup su ocenili sa negativnom ocenom 1.95. Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 65% anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca, a preko 70% kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

Iako je zbog izostanka povratne informacije o ishodu konkursa i prošle godine preko 60% ispitanika reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca i da to jako loše utiče na percepciju i brend samog poslodavca, kandidati su i ove godine u velikoj meri istakli svoje nezadovoljstvo merom u kojoj se to čini. Tako je izostanak povratne informacije i ove godine i dalje najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije sa prosečnom ocenom 1.91.

U toku procesa selekcije i regrutacije kompanije su najbolje ocenjene za način na koje su zakazale test i intervju sa ocenom 3.96, a potom i za dobijene  informacije o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) ocenom 3.7. Brzina završetka procesa selekcije se našla na trećem mestu sa ocenom 3.6.

Priznanja za najbolje

Kandidati koji su konkurisali su ujedno prepoznali i nagradilli kompanije koje su tokom 2019. godine ostvarile odlične rezultate u procesu selekcije i regrutacije. Ovom prilikom smo održali mali koktel kako bi prvoplasiranima uručili specijalna priznanja za odličan rezultat.

 

Najbolji proces selekcije 2019 - HR Lab

Kompanije van IT sektora, čiji su proces selekcije i regrutacije kandidati najbolje ocenili su:

 1. Dr. Oetker
 2. Chemical Agrosava
 3. Continental Subotica
 4. Peštan
 5. Media Press Port
 6. Neoplanta
 7. Phuket
 8. Delmax
 9. DNata 
 10. UdruženjeSEE ICT  

 

Najbolji proces selekcije 2019 - IT

Sa druge strane najbolje ocenjene IT kompanije su :

 1. Codeplicity
 2. CCBill
 3. HyperopticLtd ogranak Beograd  
 4. Euronet Services
 5. M&I Systems, Co.
 6. Pool4Tool
 7. Roaming Networks
 8. Clover Serbia
 9. Webcom
 10. Actiontrip

Najbolji proces selekcije - HR agencije

HR agencije koje su dobile najviše ocene su:

 1. Tim centar 
 2. HR Partner
 3. Feron

Poslovi Infostud se od 2008. kroz projekat Oceni put do posla bave pomaganjem kompanijama da kroz dobijanje povratne informacije od kandidata unaprede svoj proces selekcije i time poboljšaju svoj ugled i brend među potencijalnim kandidatima. O značaju ove teme više možete pročitate u tekstu Nenada Lukića Iskustvo kandidata – da li ga merite i zašto ne?

Podeli:

1 Odgovor “Izostanak povratne informacije sa konkursa za posao najveća mana srpskih poslodavaca”

Ostavite svoj komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Vezani postovi

Mikro preduzeća u vanrednom stanju – Mali, a u stvari veliki borci

U doba pandemije koronavirusa i vanrednog stanja, svedoci smo kako je i velikim kompanijama otežano poslovanje.  Kako...

Vebinar „Organizacija rada u vanrednim okolnostima“: Zaposleni se prilagodili, radi se efikasno

Neke od najvećih kompanija na tržištu Srbije, tokom pandemije korona virusa i vanrednog stanja, uspele su da...

Menadžment u doba Korone – Razmišljaj kao čovek od akcije, deluj kao čovek od razmišljanja

Upravljanje u kriznim situacijama nije ništa neobično za većinu menadžera koji rukovode kompanijama u našem...