Pređi na glavni sadržaj

Kako da budete produktivni i kada radite od kuće

Rad od kuće nikada nije masovnije testiran kao tokom pandemije korona virusa, kada su mnogi poslodavci odlučili da svoje zaposlene pošalju kući, radi bezbednosti i sprečavanja širenja zaraze.

Nema dileme da rad od kuće nosi sa sobom izazove s kojima se zaposleni suočavaju. Kao i obično, s vama delimo nekoliko predloga kako možete da povećate svoju produktivnost i “u kućnim uslovima”.

  1. Deca su kod kuće.

Kada su deca u vrtiću ili školi lakše se možete organizovati i fokusirati na posao. Međutim, šta kada su deca kod kuće i žele vaše vreme i pažnju? Ovo je jedna od vrlo izazovnih situacija za svakog roditelja. Ali, i u ovakvim okolnostima možete da uradite nekoliko stvari. Prvo, razgovarajte otvoreno sa svojom decom o tome šta se dešava. Naravno, rečnik prilagodite uzrastu vašeg deteta. I za njih je ovo nova situacija na koju je potrebno da se prilagode. Objasnite im da ćete raditi od kuće i šta to podrazumeva. Postavite neka zajednička pravila koja podrazumevaju kada mogu da vas prekidaju, a kada ne.

Takođe, unapred odredite „blokove”, tj. kratke vremenske periode kada ćete se posvetiti deci. U tom slučaju budite spremni da ćete raditi duže od uobičajenih osam sati. Ono što još možete da uradite jeste da ustanete ranije i počnete sa radom, dok deca još spavaju. Imajte u vidu da će deci, posebno na početku, to što ste kod kuće biti veoma interesantno i da će vam više vremena otići na njihova česta prekidanja i želju da se igraju s vama. Ipak, posle nekoliko dana možete očekivati da će njihova prekidanja biti sve kraća jer će se i ona navući na vaše prisustvo.

Pripremite dosta materijala od kojih je moguće praviti različite stvari (papir u boji, glina, bojice, šljokice, vuna, kolaž papir, bojanke…). U pauzama im zadajte neki kreativni zadatak koji mogu da rade dok ste vi za računarom ili obavljate telefonski razgovor. Pripremite i igračke. Razmislite o aktivnostima koje bi deca mogla da rade sa omiljenim igračkama, a možete da osmislite i neku igru koja bi im bila interesantna. Na kraju, ne zaboravite da je u redu i ako se deca dosađuju. Dosada je šansa da samostalno osmisle svoje slobodno vreme, razviju maštu i kreativnost, te naprave zanimljive kreacije od stvari koje su im na raspolaganju.

  1. Ne mogu da se fokusiram. Ipak je ovo moja kuća, a ne posao

Ljudima je teško da se fokusiraju na posao dok se ručak krčka, a mašina za veš upravo završava sa odabranim programom za pranje. Stoga, pre nego što uopšte sednete da radite potrudite se da kućne aktivnosti svedete na minimum i da pospremite svoj radni prostor. U suprotnom, može se desiti da vam ovakve aktivnosti ili stvari koje nisu na svom mestu odvlače pažnju i tako vam smanje fokusiranost na obavljanje posla.

Pored toga, evo još nekoliko predloga koje možete da uradite:

  • “Otiđite na posao”.Ako vam je radno vreme od 8h, nema razloga da ustanete u 7.59h. Ponašajte se kao da zaista idete u kompaniju. Ustanite kada i obično i uradite ono što inače radite pre odlaska na posao. Ako je to neki mali jutarnji ritual, poput ispijanja jutarnje kafe, potrudite se da ga ne propustite. Takođe, na vreme “dođite na svoj posao”, iako to podrazumeva da npr. iz dnevnog boravka odete u sobu.
  • Kreirajte radno okruženje.Ako nemate radnu sobu u svom domu, onda namestite jedan kutak koji će biti vaš privremeni radni prostor. To podrazumeva mesto sa dosta prirodne svetlosti i bez TV-a. Pronađite udobnu stolicu kako biste svoje radno vreme proveli na njoj, a ne na kauču. Sedenje ili ležanje na kauču obično poistovećujemo sa trenucima razonode i odmora, te u ovakvim okolnostima to može da umanji našu produktivnost.
  • Postavi granice prema ljudima iz okruženja.Ako niste sami već živite sa još nekim, ne zaboravite da postavite granice. To podrazumeva da otvoreno razgovarate sa svojim ukućanima, kao i sa decom. Zajedno postavite pravila koja ćete poštovati, a koja se odnose na prekidanja u toku radnog vremena.
  • Koristi pauze kao da si na poslu.Još jedan izazov rada od kuće je što se pauze neretko produže više nego što očekujemo, a kako bismo uradili posao, onda radimo duže nego što bismo obično. Zato, potrudite se da vam pauze kod kuće traju onoliko koliko inače traju na vašem radnom mestu. Tako ćete ostvariti dobar balans između rada i odmora, tj. upravo onaj na koji ste inače navikli.

 

  1. Sve me ovo užasno nervira! Teže obavljam uobičajene stvari.

Koliko god da ste posvećeni, vredni i odgovorni, neminovno je da ćete od kuće sporije obavljati svoje radne zadatke. Pripremite se na nešto sporiji rad i ne dozvolite da vas to “izvede iz takta”. Iskoristite ovu priliku da vežbate svoje strpljenje i toleranciju.

Ukoliko primetite da ne možete sami da uradite neke zadatke, potražite pomoć od kolega. Takođe, ako je problem u tome što kod kuće imate lošiju opremu nego na poslu (monitor, tastatura, miš…) potražite od svoje kompanije da vam obezbede bolje uslove za rad. Kompanije obično imaju jedan deo budžeta koji je predviđen za kupovinu kancelarijske opreme. Proverite da li je tako i kada je reč o vašoj kompaniji i potražite ono što vam je potrebno.

Vreme je na vašoj strani

Nepredviđen rad od kuće zbog koronavirusa može da potraje sedmicama. Stoga, potrudite se da rad od kuće učinite što je moguće udobnijim. Prihvatite da će izmenjeni uslovi rada od vas zahtevati više fleksibilnosti, a ponekad i kreativnosti u obavljanju posla. Staloženo pristupite svojim radnim zadacima, a ono što ne stignete danas uradite sutra. Budite disciplinovani i dajte svoj maksimum u okolnostima u kojima se nalazite. Produktivnost neće izostati.

Naposletku, setite se da je vreme na vašoj strani. Što duže radite od kuće to će vam biti lakše da se fokusirate na aktivnosti koje obavljate, a manje na okruženje u kojem se nalazite. Ostanite pozitivni. 🙂

Ni izolacija, ni koronavirus neće trajati večno.


Više informacija o online treninzima za lični razvoj možete videti na stranici: Krojačeva škola biznis ponuda

Autor teksta: Danka Đukanović
Izvor: https://timcentar.rs/

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiOtvorene prijave za učešće kompanija u projektu zapošljavanja marginalizovanih grupa u Srbiji

Projekat Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, raspisao je javni poziv za mala, srednja i velika preduzeća iz cele Srbije koja imaju potrebu za novim zapošljavanjem, za učešće u programu zapošljavanja kroz obuke praktičnih veština za Rome i pripadnike drugih marginalizovanih grupa u Srbiji. Projekat finansira troškove obuke i pruža […]

NovostiPlanetarno popularni CRNI PETAK stiže i kod nas

Zajedničkim snagama Poslovi Infostud, HR Lab, HelloWorld i NajStudent napravili su za vas specijalnu ponudu popusta na dan 27. novembra.

NovostiNovi profili kompanija – Karijerne stranice na najvećem sajtu za zapošljavanje kakve ste oduvek želeli

Nakon što smo u prvom delu godine uspešno predstavili novi oglasni model na najvećem domaćem sajtu za zapošljavanje, još jednom je vreme za iznenađenja i unapređenja! U želji da vam isporučimo rešenja koja će na najbolji način da zadovolje vaše potrebe, odgovore na promene na tržištu zapošljavanja i isprate nove tehnološke trendove, uvodimo značajna unapređenja […]

NovostiVeštine koje pomažu da smanjite sebi stres

Ima li osobe koja nije doživela stres tokom ove vanredne situacije? Postoji li osoba koja od početka izolacije nije izašla iz svoje zone komfora i „normalne rutine“? Sa pandemijom ili bez nje, savremeni način života podrazumeva da se na dnevnom nivou nosimo sa većom ili manjom dozom stresa. Međutim, da li je naš doživljaj stresa […]