Pređi na glavni sadržaj

Online intervju je brži i štedi vreme, mana mu je što kandidat ne može da oseti atmosferu kompanije!

Prednost online razgovora za posao je svakako u fleksibilnosti tog procesa, brzini, odsustvu peripetija zakazivanja samog intervjua, kao i uštedi vremena tokom celog procesa!

Ovako su ocenile ono što je dobro tokom digitalnog intervjua predstavnice kompanija: NIS, NELT grupe i Infostud grupe, na vebinaru Prednosti i mane online razgovora za posao”.

Sada se isključivo pregovara online

Jelena Komlenac, direktor sektora za regrutaciju i selekciju u Naftnoj industriji Srbije (NIS), navela je da je ta kompanija i ranije obavljala neke selekcije online.

– Tu bih pomenula naš program Povratak u Srbiju, putem kojeg se ljudima koji su srpski državljani, ali su na školovanju ili rade u inostranstvu, omogućava povratak u Srbiju i zapošljavanje na neko od ranijih radnih mesta u NIS-u. Dok nije proglašeno vanrednog stanje, prvi procesi selekcije kandidata bili su sprovedeni za NIS praksu, odnosno naš program NIS calling, koji je već nadaleko poznat. Kada je proglašeno vanredno stanje, mi kao sektor za regrutaciju i selekciju, veoma smo se brzo prilagodili, i ceo proces intervjua za posao od tada obavljamo isključivo onlajn. Prvi intervju se uvek radi jedan na jedan, i tu su regruter i kandidat, dok sledeći intervju podrazumeva da je pored regrutera na intervjuu i linijski menadžer i još jedan osoba iz sektora, tima. Ceo proces smo obavljali na ovaj način i već smo tako zaposlili nove radnike – opisala je Komlenac.

Skype, Zoom, Teams neophodni

Teodora Obradović, saradnik za regrutaciju i privlačenje zaposlenih u NELT grupi, rekla je da je i ta kompanija  već ranije počela da sprovodi proces selekcije kandidata online, jer posluju na Balkanu i području Podsaharske Afrike.

– Samim tim mi smo morali da regrutaciju novih kandidata za posao prilagodimo, pa smo jedan deo selekcije obavljali na online način putem Skypa, Zoom-a ili Teamsa, dok je jedan deo razgovora rađen uživo. Od proglašenja vanrednog stanja, sada smo potpuno prilagođeni novonastaloj situaciji, pa se svi razgovori za posao obavljaju samo online – naglasila je Obradović.

Tatjana Rokvić iz ljudskih resursa sajta Poslovi.infostud.com, pojasnila je da se unazad osam ili devet godina u kompaniji Infostud grupa, koriste Skype intervjui.

– Nama je sedište u Subotici, pa smo pre svega kandidatima koji žive širom Srbije želeli da uštedimo vreme. Drugi razlog je što ponekad zapošljavamo i iz Beograda, pa bi bilo nezgodno da mi kao regruteri odlazimo na nekoliko dana ili desetine dana iz Subotice u Beograd kako bi održavali intervjue. I, zato, na razgovorima za posao najčešće koristimo Skype intervju i on traje oko 45 minuta, dok drugi krug selekcije mahom radimo uživo. Tada, ili mi odemo u Beograd na razgovor ili kandidati dođu u Suboticu. Ovaj drugi deo smo sada bili u prilici da promenimo tokom vanrednog stanja, tako da i drugi krug intervjua obavljamo online. Za kandidate koji su iz Subotice, nismo do sada imali praksu da ih intervjuišemo putem Skypa, nego su uvek lično dolazili u naše prostorije, ali se ovom prilikom i tom menja. Online uglavnom šaljemo kandidatima i inače testove procene ličnosti i zadatke koje treba da reše u procesu selekcije – naglasila je Rokvić.

Ukrštanje utisaka

Na pitanje moderatora vebinara, Branislave Subotin, saradnice za razvoj komercijalnih usluga sajta Poslovi Infostud, šta bi bile razlike između online zapošlljavanja i onog koje se sprovodi uživo, sve tri sagovornice su se složile da je jedan od benefita digitalnog intervjua i ušteda vremena.

Jelena Komlenac iz NIS-a, istakla je da su prednosti online intervjua fleksibilnost i brzina.

Lakše je organizovati razgovor i sve se odvija brže. Ipak, kandidat, nema priliku da oseti kulturu i atmosferu u kompaniju, zbog čega regruter treba da mu što više prilibliži informacije o samoj firmi. Potrebno je i obratiti pažnju na deo pre i posle intervjua, koliko je kandidat fleksibilan za dogovor, ne samo tokom dešavanja intervjua, kako bi imao širu sliku o kandidatu. Na samom kraju, moj je utisak da se ne primeti razlika da li je neki kandidat zaposlen putem online razgovora ili uživo. To ne treba da čudi jer pored regrutera, tu je još dvoje zaposlenih i kada se uskrste svi utisci, dolazi se lepo do dobrih rešenja – smatra ona.

Ni u NELT-u nisu primetili značajnije razlike u kandidatima koje su zapošljavali na jedan ili drugi način.

Mi imamo i upitnik korporativnih vrednosti, koji je sastavni deo selekcije i koji zadajemo svakom od kandidata na intervjuu koji se obavlja na online način. Taj upitnik sam po sebi nam daje presek da li su vrednosti koje kandidat ima u skladu sa sa vrednostima naše kompanije. Činjenica je da je manjkavost online ragovora što kandidat ne može da oseti kulturu same kompanije, ali sa druge strane, mislim da je mnogo više prednosti, nego mana u ovom procesu selekcije. Pored fleksibilnosti, tu je i lakoća dogovaranja sa kandidatima u vezi termina razgovora, dok je i sam proces isplativiji jer ne moramo da odemo u, na primer, Niš ili Leskovac, da bismo obavili razgovor. Tako da je online razgovor svakako bolji od, recimo, telefonskog razgovora i navela je Teodora Obradović iz NELT-a.

Pazite na internet vezu

Prema mišljenju Tanje Rokvić sa sajta Poslovi Infostud, poseban izazov kod regrutacije online je internet konekcija.

– Nekada se ona pokvari, kandidatima „crkne“ baterija, pa se onda intervju završava telefonom. Nekada je internet veza takva da možete da pričate, ali ne možete da se vidite. Takođe, vi kao regruter obavezno isključite mejlove, četove i ostale aplikacije jer to može kandidata da omete i navede na neki pogrešan zaključak. Tako da ne mogu da kažem da je online savršen način intervjua, ali sa svim tim iskustvom, mogu da posavetujem da treba ostaviti dovoljno prostora za eventualne tehničke smetnje. U gro slučajeva, online intervjui se rade brzo i efikasno i tu nema suštinskih problema – kaže Rokvić.

Kako je dodale Teodora Obradović iz NELT-a, brži je odziv kandidata kada se rade online razgovori jer im je lakše da se organizuju i dogovore sa predstavnicima firmi oko termina razgovora.

– Kandidat ne mora ni da razmišlja kako će doći do kompanije, niti mora da uzme slobodan dan ili nešto slično. Pored toga, što se tiče treme, kandidati mogu biti u svom, bezbednom okruženju gde će se prijatno osećati, mogu da pristupe razgovoru sa bilo kog mesta – dodala je Teodora iz NELT-a.

Kombinacija oba razgovora najbolja

Učesnice vebinara bi uvek izabrale kombinaciju razgovora online i uživo kao idealnu meru za dobru selekciju novih radnika. Tu, pre svega, insistiraju da taj finalni razgovor bude uživo, kako bi kandidat video zaposlene u kompaniji i osetio atmosferu.

Na pitanje moderatorke Branislave Subotin: „Kakvi su utisci kandidata koji su prošli online razgovore?“, Jelena Komplenac iz NIS-a je navela da su u najvećem broju slučajeva pozitivni, naročito među mlađom populacijom. Ona je objasnila da u NIS-u postoji program „NIS Domaćin“, koji podrazumeva da jedan određeni kolega, bude domaćin u pravom slislu te reči, grupi novozaposlenih ili jednom novozaposlenom. Zadatak mu je da im predstavi kompaniju, dočeka ih prvog dana i pomogne oko svih mogućh formalnosti.

Teodora Obradovič iz NELT-a je istakla da u toj kompaniji imaju sličnu akciju.

– Jednom mesečno imamo dan za novozaposlene, i tu se sretnu svi novozaposleni iz različitih sektora, kako bi se međusobno upoznali. Tokom celog dana oni obilaze ceo kompleks firme, magacine, upoznaju proces rada detaljno…Sada se te aktivnosti, one koje mogu, sprovode na online način, dok za one koji rade u prodaji i logistici, ostatak se obavlja na terenu – ispričala je Obradović.

Kako je zaključila Tanja Rokvić sa sajta Poslovi infostud, ne bi bilo poželjno da se defnitivno donese odluka da se sve regrutacije od sada rade online.

Zaista to ne bih volela, naročito da finalni razgovori budu online. Za sve ostalo puno zeleno svetlo da sve ono što može bude digitalizovano.

Za detaljnije obrazloženje navedenih tema možete pogledati ceo snimak live webinara u nastavku.

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiDa li odluku o radu od kuće prepustiti zaposlenima?

Itekako je važno da li zaposleni žele da rade na daljinu i da li datu mogućnost doživljavaju kao pogodnost i još jednu beneficiju više. Međutim, njihova želja nije jedino što treba uzeti u obzir pri odluci da li dozvoliti rad od kuće ili ne? Koje su prednosti? Ako smo mala firma, koja tek počinje, svako […]

NovostiMala i srednja preduzeća: Kada je HR neophodan?

Kada govorimo o zaposlenima, mi iz HR sveta često mislimo na ljude koji rade u velikim sistemima. Međutim, prema izveštaju Agencije za privredne registre, urađenom nakon predaje završnih računa za 2019. godinu, od ukupno 1.171. 890 zaposlenih, samo je njih 364.846 radilo u velikim kompanijama. Ostali su radili u srednjim, malim i mikro preduzećima. Kakvu […]

NovostiOkupila se prva generacija polaznika Employer Branding Akademije

Dugoočekivana Employer Branding Akademija, svetski poznate kompanije Universum, okupila je svoje predstavnike na višečasnovnom online događaju na kom je predstavljena agenda i plan rada. Ispred kompanije Universum, 16 polaznika prve generacije, pozdravili su Karl-Johan Hasselström, globalni direktor prodaje u kompaniji Universum, sa 20 godina iskustva u employer branding-u, od toga 15 u Universumu i Amin […]

NovostiBesplatna online radionica: HR Lab Asistent – Razvrstavanje kandidata

Hrlab.rs, najveća domaća platforma za poslodavce organizuje besplatnu radionicu pod nazivom “Razvrstavanje kandidata”, za HR-ove koji žele da unaprede i ubrzaju svoje procese selekcije koristeći alat HR Lab Asistent. Radionica će biti održana u ponedeljak 5. aprila u 14h, putem Zoom platforme. Predavač na radionici biće Dušica Vuković, saradnik za korisničku podršku sajta Hrlab.rs. Tema […]