Pređi na glavni sadržaj

Uvek obavestite kandidata o ishodu konkursa za posao

INTERVJU sa Svetlanom Marčetom, konsultantom TIM Centra, najbolje ocenjenom HR agencijom u istraživanju Oceni put do posla

Izuzetno je važno da svaki kandidat koji konkuriše za neki posao dobije povratnu informaciju o ishodu konkursa. Ovakav tretman je fer prema kandidatima i omogućava im da blagovremeno donose odluke u vezi sa svojom karijerom. Ukoliko neka kompanija ne obavesti kandidata o ishodu, ta praksa negativno utiče i na sam imidž poslodavca – kaže Svetlana Marčeta, konsultant HR agencije TIM Centar u intervjuu za Poslove.Infostud.com. Ona smatra da svi kandidati koji su se prijavili za određeni posao treba da dobiju informaciju o ishodu selekcije najkasnije u roku od mesec dana od dana prijavljivanja.

– Ukoliko se proces selekcije iz neplaniranih razloga produži, neophodno je obavestiti kandidate i o tome – dodaje Marčeta.

Istraživanje našeg sajta poslovi.infostud.com “Oceni put do posla” pokazalo je da je TIM Centar najbolje ocenjena HR agencija u procesu selekcije i regrutacije kandidata za posao. Šta vas je, prema vašem mišljenju, pre svega odvojilo od konkurencije u tom procesu?

– Mislimo da je za ovu nagradu najviše zaslužan naš odnos prema kandidatima. Stalno se trudimo da unapredimo naš proces selekcije i  iskustvo kandidata koji dođu kod nas. Na intervjue uvek dolazimo dobro pripremljeni, a kandidati to prepoznaju i cene. Fokusirani smo, posvećeni i negujemo fer pristup prema svim kandidatima. Tokom intervjua balansiramo između ljubaznosti i profesionalnosti. Bitno nam je da se kandidat opusti tokom razgovora – na taj način će njemu biti prijatnije, a mi ćemo dobiti kvalitetnije i relevantnije odgovore koji će nam pomoći u proceni kompetencija. Ne bežimo od teških pitanja i tehnika procene koje su izazovne za kandidate – ali to činimo u lepoj atmosferi koju smo uspostavili.

Uvek obavestite kandidata o ishodu konkursa za posao TIM Centar - HR Lab

Dobar glas kao preporuka

Da li je proces selekcije i regrutacije deo employer branding strategije jedne kompanije?

– Proces selekcije je vrlo moćna alatka u employer branding strategiji i to je ono na šta mi posebno skrećemo pažnju polaznicima naše Obuke za selekciju. Istraživanja su pokazala da su kandidati koji imaju negativna iskustva sa intervjua skloni da odbiju ponudu za posao, prestanu da konkurišu za tog poslodavca i čak ubeđuju druge ljude da ne konkurišu tamo. Sa druge strane, oko 97% procenata kandidata koji su imali pozitivno iskustvo tokom procesa selekcije preporučiće ljudima oko sebe da konkurišu za posao kod tog poslodavca – čak i ako oni sami nisu dobili posao. Kroz ove podatke vidimo da se dobar glas  daleko čuje, a da dobar proces selekcije pozitivno utiče na to da se poslodavac predstavi kao poželjno mesto za rad.

S tim u vezi, da li je HR agencija TIM Centar stavila akcenat upravo na to da je važno da se kandidatima javi i kad su odbijeni za posao. Kako ste došli do takve odluke?

– U našem procesu selekcije svi kandidati koji su se prijavili dobijaju informaciju o ishodu selekcije u roku od mesec dana od dana prijavljivanja. Ukoliko se desi da se proces selekcije iz neplaniranih razloga produži, uvek obavestimo kandidate i o tome. Došli smo do te odluke stavljanjem u perspektivu kandidata. Jasno nam je da su to ljudi koji su u aktivnoj potrazi za poslom i smatramo da je bitno da oni budu informisani o svom trenutnom statusu, kako bi mogli da planiraju dalje korake i donose odluke.

Priznanje kao garant fer selekcije

Da li priznanje koje dodeljuju Poslovi Infostud utiče na kvalitet prijavljenih kandidata?

– Ova nagrada utiče na kvalitet prijava jer kandidatima pokazuje da nagrađena agencija ili poslodavac dobro rade svoj posao i brinu o  kandidatima i klijentima. To kandidatima uliva poverenje i ohrabruje ih da se prijave, jer im poručuje da će proces selekcije biti fer,  transparentan i profesionalan. Verujemo da dodela nagrada utiče i na podizanje svesti poslodavaca i agencija o bitnosti ovih tema i da ih  podstiče na unapređenje procesa selekcije.

Šta je dodatno važno tokom procesa regrutacije novih zaposlenih?

– Ako pričamo o samom procesu regrutacije, mislimo da je oglas za posao jako bitan. Oglasi ne treba da budu uopšteni i puni floskula. Njihova uloga je da već pri prvom kontaktu pruže ključne informacije o  kompaniji, opisu posla, potrebnim uslovima za kandidate, beneficijama za zaposlene, pa čak i o organizacijskoj kulturi. Oglasi bi trebalo da budu što konkretniji i da imaju motivišući efekat na kandidate. Iz  našeg iskustva smo naučili: što je oglas specifičniji i kvalitetniji,  kvalitetnije su i prijave.

Kako TIM Centar zakazuje test i intervju?

– Intervju zakazujemo telefonski a kandidate pozivamo dva ili tri dana pre termina, kako bi imali vremena da se organizuju. Nakon toga, šaljemo im mejl sa svim informacijama: terminom, adresom, linkovima ka testovima koje treba da popune, informacijom koliko će intervju trajati, ko će biti prisutan i slično. Nama ovakvi mejlovi ne iziskuju puno truda i resursa, a kandidatima pomažu u organizaciji i pripremi.

Koliko vremena u proseku prođe od početka do završetka procesa selekcije kandidata koje vi radite?

– Proces selekcije kod nas traje oko 25 dana. Kandidati koji su prošli u finalni krug dobiju tu informaciju već sedam do deset dana nakon prvog intervjua. Efikasnost u ovom procesu nam je bitna iz dva razloga: zbog iskustva kandidata ali i zbog uspešnosti samog procesa. Što više vremena prođe od trenutka prijavljivanja do trenutka odluke o zapošljavanju, veće su šanse da će kandidat izgubiti motivaciju ili dobiti drugu ponudu. Procene su da su najtalentovaniji kandidati dostupni na tržištu samo oko desetak dana. To znači da već nakon tog perioda, ako ih nismo dovoljno zainteresovali i ako ih ne obaveštavamo redovno o fazama procesa, mogu da nađu primamljiviju ponudu.

Pretplatite se na HR novosti

Saznajte najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Uspešne HR pričeUspešne HR priče u doba pandemije: Kompanija Vip mobile

Ekipa iz sektora ljudskih resursa kompanije Vip mobile podelila je sa nama svoja pozitivna iskustva iz organizacije rada u vreme pandemije Vanredna situacija u zemlji uzrokovana koronavirusom zahteva i vanredne mere organizacije poslovanja, a i naših života kao pojedinaca. Svaki dan se suočavamo sa potrebom za novim odlukama i raznim promenama, velikim brojem pitanja na […]

Uspešne HR priče30Hills – Kroz inovativnu praksu do kvalitetnih zaposlenih

Kako je do kvalitetnih zaposlenih sve teže doći, 30Hills, digitalni studio koji pomaže startapovima i korporacijama pri kreiranju inovativnih digitalnih rešenja, prepoznao je program prakse kao efikasan projekat koji ima više benefita, kako za kompaniju tako i za praktikante. Pre nekoliko godina, sa novim razvojem startap ideja, javila se potreba za saradnjom velikih korporacija i […]

Uspešne HR pričeRecept za uspeh – regrutaciona kampanja skrojena po meri čoveka

Da li postoji recept za uspeh kada je u pitanju zapošljavanje deficitarnih kandidata? U poslednje vreme, kao partner koji pomaže kompanijama da zaposle najbolje ljude, sretali smo se sa različitim reakcijama sa druge strane. Od kompanija koje još nisu spremne da se suoče sa novim procesima, preko onih koje znaju da je važno upravljati svojim […]

Uspešne HR pričeKandidati nikad ne zaboravljaju kako su se osećali na razgovoru za posao!

Intervju sa Majom Mrkalj, HR menadžerom i Milicom Ostojić, HR biznis partnerom u kompaniji Dr. Oetker, najbolje ocenjenom kompanijom u istraživanju „Oceni put do posla“ „Davno su prošla vremena kada su kompanije mogle da dozvole sebi da se postavljaju kao da je samo kandidatima u interesu da se kod njih zaposle.“ Upravo zahvaljujući ovakvim i […]