Pređi na glavni sadržaj

Šta su najčešći primeri diskriminacije iz prakse?

Prilikom postavke oglasa na sajt Poslovi.Infostud.com uočavamo veliki broj diskriminatornih uslova koje poslodavci postavljaju kandidatima. Najčešće se čini diskriminacija u odnosu na pol, godine, fizički izgled, a sve češće viđamo i uslov o tipu osnivača obrazovne ustanove – državni ili privatni fakultet, kao i da li je osoba pušač ili ne. Ovakvi, i slični uslovi ne bi trebalo da budu isključivi prilikom zapošljavanja jer su u najvećem broju slučajeva neopravdani, otuda i zabranjeni zakonom. Zašto se za prodavca u restoranu brze hrane traži ženska osoba? Da li će ona bolje da obavlja posao od muškarca? Odgovor je svakako: ne. Niko ne može da nam garantuje da osoba određenog pola obavlja posao bolje od one druge, koja možda ima više iskustva u poslu.

Na sajtu Poslovi.Infostud.com se oglasi objavljuju bez diskriminatornih uslova, a trudimo se da edukujemo poslodavce o ovakvim uslovima i koje su posledice u slučaju objave oglasa sa ovakvim uslovima.

Naš cilj jeste da oglasi na sajtu Poslovi.Infostud.com budu u skladu sa zakonima i Ustavom. U kontaktu smo sa savetnicima iz Povereništva za zaštitu ravnopravnosti. Oni su nam velika podrška u očuvanju ravnopravnosti u oglašavanju putem našeg sajta. Savetnici se svakodnevno susreću sa velikim brojem slučajeva diskriminacije u oblasti zapošljavanja, pa nam je o tome pisala savetnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Milica Pavićević:

“Najveći broj pritužbi građana i građanki koje se podnose Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosi se na postupanje poslodavca prilikom traženja posla ili dok su u radnom odnosu, kao i u periodu nakon prestanka radnog odnosa. Kao tipični primeri iz prakse vezani za zapošljavanje, mogu se navesti sledeće situacije: rekli su mi da sam obučena kao lezbejka i da ću takva oterati mušterije; u oglasu za posao traže kandidate koji su završili državni fakultet; na razgovoru za posao pitaju da li kandidatkinja planira porodicu; žena manje plaćena od muškog kolege koji obavlja isti posao; u oglasu se traži atraktivna, mlađa osoba uz uslov dostavljanja fotografije i mnoge druge situacije.”

Da li Vam je informacija bila korisna?

Česta pitanja