Pređi na glavni sadržaj

Promene u izveštajima koje donosi nova Google analitika

Želimo da vas obavestimo o promeni u načinu na koji prikupljamo i analiziramo podatke o posetiocima Infostudovih sajtova. Ovog meseca prelazimo sa Google Universal Analytics na Google Analytics 4 (GA4). Ovo je deo globalne promene u kojoj se celokupna industrija prilagođava novom standardu. 

Google Analytics 4 je novi standard za analizu podataka koji nudi mnogo bolje mogućnosti za praćenje i razumevanje ponašanja korisnika na vebu. Međutim, važno je da znate da će ovaj prelazak prouzrokovati i određene promene u načinu na koji predstavljamo podatke u izveštajima. 

Konkretno, brojevi za posetu naših sajtova će biti nešto manji nego što su bili ranije. Ovo ne znači da se broj posetilaca sajta smanjuje. Ova promena proizlazi iz toga što GA4 koristi različite metode za računanje poseta.  

 ———————————-

Evo kako to izgleda na konkretnom primeru za posetu: 

Google Universal Analytics -> 1 korisnik poseti sajt sa 4 različita uređaja – računa se kao 4 različita korisnika i 4 posete 

Google Analytics 4 -> 1 korisnik poseti sajt sa 4 različita uređaja – s obzirom da GA4 ima više parametara kako prepoznaje korisnika, računa se kao 1 korisnik i 1 poseta samo sa drugačijim izvorom 

 ———————————-

Promene će zahvatiti još jednu metriku, a to je prosečno vreme provedeno na stranici. Ono će sada takođe da bude kraće nego u ranijim izveštajima, zato što nova analitika meri samo ono vreme u kojem su korisnici stvarno bili u kontaktu sa vašim sadržajem na ekranu, pa će u tom smislu davati precizniju i korisniju biznis informaciju.   

Imajući sve ovo u vidu, brojevi u našim budućim mesečnim i godišnjim izveštajima neće biti direktno uporedivi sa brojevima iz prethodnih izveštaja koje smo vam slali. Uprkos tome, uveravamo vas da kvalitet naših usluga ostaje nepromenjen. Radujemo se upotrebi novih mogućnosti koje nudi GA4 kako bismo vam pružili još bolje i detaljnije informacije o našim posetiocima i efektima koje dobijate korišćenjem naših proizvoda. 

Hvala vam što ste deo naše zajednice i što pokazujete razumevanje za ove promene. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, slobodno nas kontaktirajte na poslovi@infostud.com.

Da li Vam je informacija bila korisna?

Česta pitanja