Pređi na glavni sadržaj

Ubrzajte proces selekcije: Koristite alat HR Lab Asistent

„Digitalizacija procesa selekcije“ bila je tema novog besplatnog vebinara u organizaciji HRlab.rs, najveće domaće onlajn platforme za poslodavce, na kojem je diskutovano o unapređenju ove oblasti poslovanja. U fokusu razgovora bila je upotreba HR Lab asistent alata (ATS) koji pruža mogućnost brzog, lakog i efikasnog dolaska do kandidata, što umnogome olakšava proces automatizacije procesa selekcije.

Na detaljan, studiozan i konkretan način o ovoj zanimljivoj i korisnoj temi, uz pomoć moderatora Branislave Subotin, specijaliste za komercijalizaciju usluga, razgovarali su:

Dušica Vuković, saradnik za korisničku podršku sajta Hrlab.rs, Tatjana Rokvić, kao predstavnik sektora ljudskih resursa, regrutacija i selekcija Infostud Grupe, te Jelena Karapandžić, senior konsultant ispred kompanije Tim centar.

– Ušteda vremena prilikom korišćenja ovog alata je nešto što ga čini posebno dragocenim. Jer, umesto štampanja svih biografija naših kandidata i njihovo razvrstavanje po raznim folderima, imamo ih na jednom mestu i to u elektronskoj formi – generalni je utisak zaposlenih u Tim Centru koji je prenala Jelena Karapandžić, a slična iskustva je iznela i Tanja Rokvić:

Vrlo je važno što uz pomoć ovog HR Lab alata možemo veoma jednostavno u proces selekcije da uključimo kolege iz raznih sektora, a onda im, kada za njihovim učešćem više ne bude bilo potrebe jednostavno ukinemo pristup i više nisu uključeni u ovaj posao. Moguće je ocenjivati kandidate, ubacivati biografije koje nisu dobijene u digitalnoj formi, svrstavati ih u određene kategorije i slati povratne informacije. To nam u mnogome olakšava rad, dok se značajna ušteda vremena ogleda i u tome što pored svakog kandidata možemo da ostavimo ocenu ili komentar, dok je privatnost ovih podataka zagarantovana.

Ono što je najvažnije je da sam alat ne zahteva veliku stručnost od strane osobe koja ga koristi. Isto koliko se sam alat prilagođava svim uređajima na kojima se koristi, toliko se prilagođava i svim nivoima korisnika, u domenu njihove HR stručnosti. Iskorak u pravcu digitalizacije za deo naših korisnika je i činjenica da ne oni štampaju sve biografije, već samo “finaliste”.

Završite posao u samo nekoliko klikova

A u čemu se zapravo ogleda posebnost ovog HR Lab alata i na koji način on konkretno funkcioniše pričala je Dušica Vuković.

– HR Lab alat ubrzava i olakšava sistem selekcije i predstavlja ozbiljan korak ka digitalizaciji, a njegova osnovna vrlina je što je prilagodljiv za više namena. U pitanju je brz i pristupačan sistem razmene informacija u okviru kojeg je moguće ostavljati komentare i poruke, koje su vidljive samo i isključivo osobama koje su uključene u proces selekcije. Pristup ovoj platformi je vrlo jednostavan, sve opcije su dostupne u samo nekoliko klikova, a na sajtu Hrlab.rs postoji demo verzija koja je dostupna svima koji bi želeli bliže da se upoznaju sa njim – poručila je Dušica.

Kao jedan od glavnih benefitia HR Lab alata apostrofiran je i onaj koji se odnosi na mogućnost brzog slanja povratnih informacija kandidatima.

– Veliki sam pobornik komuniciranja sa kandidatima i mislim da je to najmanje što možemo da im pružimo. A, HR Lab asistent alat nam pruža mogućnost da to uradimo na brz i efikasan način uz, čini mi se, svega četiri klika. Potrebno je da označimo kandidate, izaberemo šablon ili napišemo mejl. I to je to. Ne više od jednog minuta posla, a urađen je veliki posao – poručuje Jelena Karapandžić.

Uz ATS se nikada ne zaboravi na GDPR

I na kraju, učesnici panela su se dotakli i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), odnosno na koji način HR Lab Asistent olakšava njegovu primenu.

– Kandidati prilikom svakog konkursa daju pristanak da se koriste njihovi lični podaci i mogu da ovlaste oglašivača da ih koristi samo za taj konketni konkurs ili za još neke pozicije u određenom vremenskom intervalu, posle čega ti podaci ne smeju biti korišćenji i moraju biti uništeni. Upravo zbog toga mi se rukovodimo devizom „mi brinemo, da ne brinete vi“ i sistem vas sam obaveštava dve nedelje pre isteka dozvoljenog roka. Uz to, platforma je tako napravljena da ne postoji mogućnost da bilo koja treća strana vidi podatke kandidata, niti kandidat može da vidi komentare regrutera o njemu. Sve je potpuno bezbedno i zaštićeno – objašnjava Dušica.

Ceo snimak događaja možete pogledati u nastavku, dok za sva dodatna pitanja oko digitalizacije procesa selekcije i alata HR Lab Asistent možete nam se obratiti na email dusica.vukovic@infostud.com ili telefon 024/41-55-628.

 

Autor
HR Lab
HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

HR Lab ATSČist benefit za poslodavce: Uz HR Lab Asistent regrutacija kandidata brža i lakša!

Prva polovina aprila donela je čak dve vrlo uspešne, i pre svega korisne online radionice u organizaciji sajta HR Lab na kojima su učestvovali HR menadžeri velikog broja eminentnih, kako domaćih, tako i stranih kompanija. Iako vremenski razdvojena, oba druženja su imala isti cilj, a to je da se u opuštenom i prijatnom ambijentu, kroz […]

HR Lab ATSKako da vam rad van kancelarije uveća slobodno vreme?

Da se odmah na početku razumemo – ovo nije tekst koji je uperen ni protiv vašeg posla, a ni protiv vašeg slobodnog vremena, mada se takav utisak vrlo lako može steći. Ne, naprotiv, u njemu ćete pronaći savete kako da ga racionalno koristite, jer nekada i 10 minuta „ukradenog“ vremena van posla, može da vam […]

HR Lab ATSNova digitalna revolucija i transformacija u ljudskim resursima

Novi ste na tržištu, ostalo vam je upražnjeno mesto zbog iznenadnog odlaska najboljeg radnika ili ste jedva dočekali da onom lošem istekne ugovor, a možda vam ide toliko dobro vam jednostavno treba još kvalitetnog kadra. To bi trebalo da budu četiri scenarija zbog kojih ste odlučili da raspišete konkurs za posao i sada je pred […]

HR Lab ATSObavestite kandidate o rezultatima konkursa: I ne je legitiman odgovor

Milion obavljenih poziva, razmenjenih mejlova, pročitanih biografija kandidata i popunjenih tabela izmrcvare svakog poštenog HR menadžera, da ljudima jednostavno nije do života. Isceđen im je poslednji atom snage i treba im regeneracija u vidu nekog dobrog filma u bioskopu.  Još juče su poslali zahtev za kupovinu karata, ali imejl nikako da stigne. Bar da im jave da su puni, pa da […]