Pređi na glavni sadržaj

1. septembra i poslodavci mogu nešto da nauče

1. septembar 2023.
·2 minuta za čitanje

Da li i u vašim kompanijama zaposleni tokom druge polovine avgusta pričaju o 1.septembru?

Roditelji novih prvaka imaju tremu, vreme posvećuju u nabavkama i praćenju adaptacije deteta na ideju o polasku u školu. Roditelji čija su deca preko leta upisala srednje škole, razmenjuju iskustva sa starijim roditeljima i pričaju o različitim problemima starijih školaraca. Da li čujete na pauzi svoje kolege i koleginice kako diskutuju o cenama, popustima na patike i rančeve, cenama svesaka i bojica?

Zaposleni roditelji su u posebnom finansijskom, vremenskom i psihičkom položaju tokom avgusta: planiranje nabavke, upoređivanje cena, informisanje o udžbenicima i tako dalje.

Da li kompanija može da obrati pažnju na svoje zaposlene u ovom periodu? Može. Postoji veliki broj načina na koje kompanija može da pokaže brigu o zaposlenim roditeljima. Sledi nekoliko konkretnih primera koji ne traže previše ulaganja, a mogu da imaju značajan efekat.

  1. Pomeranje isplate avgustovske zarade: Na primer, ima kompanija u kojima je praksa da se zarada isplaćuje poslednjeg radnog dana u mesecu. Sem u avgustu kada se, upravo zbog roditelja, isplata pomera za par dana ranije, čime se omogućava roditeljima da stignu da realizuju svoje poslednje pripreme za školu.
  2. Nabavka i podela školskog materijala: jedan blok za likovno i set bojica neće spasiti roditeljski džep u avgustu, ali će pokazati brigu kompanije za zaposlene.
  3. Programi podrške samohranim roditeljima: priprema za školu je zahtevna za sve ali je posebno osetljiv period za samohrane roditelje ili za roditelje sa više dece. Finansijski programi podrške ili pokloni u vidu školskog materijala, u vidu rančeva i svesaka bi ovim osetljivim grupama prilično olakšale njihove probleme, makar u ovom, finansijski izazovnom mesecu u godini.
  4. Slobodan dan za roditelje malih prvaka: Pravilnikom o radu može se omogućiti slobodan dan za sve roditelje malih prvaka. Na taj način kompanija šalje poruku da ima razumevanja za ovaj poseban dan i da podržava zaposlene da budu prisutni tog dana u životu svoje dece. Roditelji će biti rasterećeni i moći će da se posvete polasku deteta u školu.
  5. Razmena udžbenika: zaposleni koji imaju udžbenike koji nisu više potrebni njihovoj deci, mogu da naprave zajednički spisak ponude knjiga. To će omogućiti roditeljima, koji su u potrazi za udžbenicima, da ih dobiju besplatno. Kompanija može da organizuje ovo prikupljanje spiskova ponude i potražnje.
  6. Razumevanje menadžmenta: menadžment kompanije, tokom druge polovine avgusta, može da ograniči ili potpuno ukine prekovremeni rad ili dodatna angažovanja za zaposlene roditelje, posebno za roditelje prvaka.
  7. Edukacija za roditelje: u slučaju da se zaposleni suočava sa problemima u roditeljstvu, moguće je da se neće obratiti za pomoć niti će uspeti da nađe adekvatnu edukaciju za sebe. Kompanija može u fazama, ako ne kontinuirano, da obezbedi edukaciju i na ove teme i tako promoviše zdravo roditeljstvo ali ujedno i da pošalje poruku da je sasvim OK učiti i o roditeljstvu. Tema je bezbroj koje kompanija može da ponudi zaposlenima: adaptacija dece na školu, poremećaj pažnje kod dece, pristup u vaspitanju tinejdžera, kupovina telefona deci, reakcije dece na traumu, dete koje ne sluša, polazak dece u vrtić itd.

Kada se u kompaniji prepozna važnost ove teme i značaja koji svaka, pa i najmanja, aktivnost ovog tipa ima na motivaciju roditelja, verujem da će kreativni HR timovi pronaći mnogo novih i boljih načina da uključe svoje kompanije aktivnije u ovaj period godine i postanu partneri zaposlenima čak i na tom polju.

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiIstraživanje Puls Srpske HR zajednice: I dalje najveći izazov za naše kompanije kako privući i zadržati zaposlene

Infostud je tokom februara 2024. godine sproveo istraživanje Puls HR zajednice kako bi saznao sa kojim se izazovima u  susreću kompanije u Srbiji i kako na njih odgovaraju. Istraživanje je obuhvatilo različite industrije, kao što su proizvodnja, auto-industrija, prodaja, FMCG, bankarstvo i osiguranje. Najveći izazovi za kompanije svih veličina ove godine su i dalje privlačenje […]

NovostiPrivremeno udaljenje zaposlenog sa rada

Domaće radno zakonodavstvo predviđa meru tzv. suspenzije, odnosno udaljenja sa rada zaposlenog, kao sredstvo koje poslodavac može da primeni prema radniku, ali samo u slučaju nastupanja jednog od nekoliko taksativno nabrojana zakonska razloga. Privremena suspenzija zaposlenog tema je ovog teksta. U kojim slučajevima zaposleni može da bude privremeno suspendovan? Zaposleni može da bude privremeno udaljen […]

NovostiIstraživanje o mobilnosti radne snage: Šta radnici iz Srbije misle o radu u Inostranstvu?

U savremenom globalnom poslovnom okruženju, razumevanje stavova i spremnosti radnika da se prilagode novim uslovima rada i života postaje od suštinskog značaja. Kako bi dodatno analizirao tu temu, Infostud je u saradnji sa The Network (globalno udruženja portala za zapošljavanje) i The Stepstone Group sproveo veliko online istraživanje “Decoding Global Talent 2024” od oktobra do […]

NovostiKlauzula zabrane konkurencije u ugovoru o radu

U današnjem poslovnom okruženju poslodavci imaju dosta poteškoća da pronađu adekvatan kadar za najvažnije pozicije u svojim firmama. Pri tom, zaposlenima koji su raspoređeni na najodgovornije radne zadatke omogućava se pristup posebno važnim znanjima, informacijama, poslovnim tajnama, kao i poslovnim kontaktima, a u svrhu kvalitetnog obavljanja posla, ili uopšte kao uslov za izvršavanje radnih zadataka. […]