Pređi na glavni sadržaj

1. septembra i poslodavci mogu nešto da nauče

1. septembar 2023.
·2 minuta za čitanje

Da li i u vašim kompanijama zaposleni tokom druge polovine avgusta pričaju o 1.septembru?

Roditelji novih prvaka imaju tremu, vreme posvećuju u nabavkama i praćenju adaptacije deteta na ideju o polasku u školu. Roditelji čija su deca preko leta upisala srednje škole, razmenjuju iskustva sa starijim roditeljima i pričaju o različitim problemima starijih školaraca. Da li čujete na pauzi svoje kolege i koleginice kako diskutuju o cenama, popustima na patike i rančeve, cenama svesaka i bojica?

Zaposleni roditelji su u posebnom finansijskom, vremenskom i psihičkom položaju tokom avgusta: planiranje nabavke, upoređivanje cena, informisanje o udžbenicima i tako dalje.

Da li kompanija može da obrati pažnju na svoje zaposlene u ovom periodu? Može. Postoji veliki broj načina na koje kompanija može da pokaže brigu o zaposlenim roditeljima. Sledi nekoliko konkretnih primera koji ne traže previše ulaganja, a mogu da imaju značajan efekat.

  1. Pomeranje isplate avgustovske zarade: Na primer, ima kompanija u kojima je praksa da se zarada isplaćuje poslednjeg radnog dana u mesecu. Sem u avgustu kada se, upravo zbog roditelja, isplata pomera za par dana ranije, čime se omogućava roditeljima da stignu da realizuju svoje poslednje pripreme za školu.
  2. Nabavka i podela školskog materijala: jedan blok za likovno i set bojica neće spasiti roditeljski džep u avgustu, ali će pokazati brigu kompanije za zaposlene.
  3. Programi podrške samohranim roditeljima: priprema za školu je zahtevna za sve ali je posebno osetljiv period za samohrane roditelje ili za roditelje sa više dece. Finansijski programi podrške ili pokloni u vidu školskog materijala, u vidu rančeva i svesaka bi ovim osetljivim grupama prilično olakšale njihove probleme, makar u ovom, finansijski izazovnom mesecu u godini.
  4. Slobodan dan za roditelje malih prvaka: Pravilnikom o radu može se omogućiti slobodan dan za sve roditelje malih prvaka. Na taj način kompanija šalje poruku da ima razumevanja za ovaj poseban dan i da podržava zaposlene da budu prisutni tog dana u životu svoje dece. Roditelji će biti rasterećeni i moći će da se posvete polasku deteta u školu.
  5. Razmena udžbenika: zaposleni koji imaju udžbenike koji nisu više potrebni njihovoj deci, mogu da naprave zajednički spisak ponude knjiga. To će omogućiti roditeljima, koji su u potrazi za udžbenicima, da ih dobiju besplatno. Kompanija može da organizuje ovo prikupljanje spiskova ponude i potražnje.
  6. Razumevanje menadžmenta: menadžment kompanije, tokom druge polovine avgusta, može da ograniči ili potpuno ukine prekovremeni rad ili dodatna angažovanja za zaposlene roditelje, posebno za roditelje prvaka.
  7. Edukacija za roditelje: u slučaju da se zaposleni suočava sa problemima u roditeljstvu, moguće je da se neće obratiti za pomoć niti će uspeti da nađe adekvatnu edukaciju za sebe. Kompanija može u fazama, ako ne kontinuirano, da obezbedi edukaciju i na ove teme i tako promoviše zdravo roditeljstvo ali ujedno i da pošalje poruku da je sasvim OK učiti i o roditeljstvu. Tema je bezbroj koje kompanija može da ponudi zaposlenima: adaptacija dece na školu, poremećaj pažnje kod dece, pristup u vaspitanju tinejdžera, kupovina telefona deci, reakcije dece na traumu, dete koje ne sluša, polazak dece u vrtić itd.

Kada se u kompaniji prepozna važnost ove teme i značaja koji svaka, pa i najmanja, aktivnost ovog tipa ima na motivaciju roditelja, verujem da će kreativni HR timovi pronaći mnogo novih i boljih načina da uključe svoje kompanije aktivnije u ovaj period godine i postanu partneri zaposlenima čak i na tom polju.

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiKako pronaći idealne kandidate za vaš tim? – Branislava Subotin na Jesenjem Vivaldi Forumu

Između 20. i 22. septembra 2023. godine, održan je ovogodišnji Jesenji Vivaldi forum pod temom “See Opportunity in People” na Mokroj Gori. Ovaj događaj okupio je velika imena iz sveta ljudskih resursa, ali i sve one koji vode brigu o ljudima, bez obzira da li su to uspešni pojedinci iz korporativnog ili preduzetničkog sveta, kao […]

NovostiStručnjaci iz Produkt industrije o razvoju ljudi na Roadmaps konferenciji

Učenje i razvoj stručnjaka u oblasti razvoja proizvoda glavna su tema panel diskusije na ovogodišnjoj Roadmaps konferenciji. Na ovom panelu, istaknuti stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa i razvoja proizvoda će razgovarati o procesu zapošljavanja, uvodjenju i rastu zaposlenih u produkt ulogama, definisanju razlika u iskustvu i mogućnostima za napredovanje u karijeri. Panelisti ovogodišnje konferencije su […]

NovostiImamo rezultate najvećeg istraživanja o benefitima zaposlenih

Da li želite da znate šta to radi zaposlene? Ovo može biti pitanje od milion dolara ili minsko polje za top i HR menadžere, ukoliko nemaju dobar uvid u postojeće stanje i ne vide trendove za naredni period. Zato su drugu godinu zaredom  Osiguranik, Rezilient, Tim centar i Infostud, sproveli veliko istraživanje na temu benefita i […]

NovostiProfesionalno oboljenje i povreda na radu

Profesionalno oboljenje se najčešće pominje zajedno sa povredom na radu, jer se u oba slučaja radi o poremećajima u zdravlju koji nastaju kao posledica okolnosti koje postoje na radnom mestu. Kada govorimo o razlikama, pored evidentnog, a to je da s jedne strane imamo povredu, a s druge oboljenje, razlika je u načinu nastanka. Identično […]