Pređi na glavni sadržaj

Gde se kriju dobri programeri?

Regrutacija IT stručnjaka i tehničkih lica postala je kamen spoticanja mnogim HR menadžerima koji su odlučili da svoju karijeru nastave u IT kompanijama. Zašto je toliko teško pronaći idealnog kandidata za programersku poziciju i da li problem leži u visokim zahtevima kandidata ili pogrešnim očekivanjima poslodavaca?

Situacija nije crno bela i odgovornost je svakako u rukama obe strane. Ali situacija je daleko od dramatične i svi ovi izazovi mogu se prevazići otvorenom komunikacijom i jasnim izražavanjem potreba, očekivanja i uslova od samog početka.

Programeri tvrde da HR sektor nije dovoljno obučen za regrutaciju, što stvara frustracije unutar tima koji je redovno u potrazi za pojačanjem. Sa druge strane, menadžeri u ljudskim resursima svakodnevno obavljaju veliki broj razgovora u pokušajima da pronađu idealne kandidate, ali situacija im ne ide na ruku, jer su sve kompanije u Srbiji u istoj potrazi.

HR se mora specijalizovati za regrutaciju tehničkih kadrova, ali u isto vreme, programeri moraju postaviti jasna očekivanja i otvoreno ih komunicirati tokom celog procesa selekcije koji u ovom poslu često podrazumeva i nekoliko krugova.

Da li se proces regrutacije programera razlikuje od ostalih?

Sigurno. Da bi se pronašao idealan kandidat, neophodno je obučiti HR sektor i ukazati im na sve neophodne kvalifikacije potencijalnih kandidata, ali i na potencijalne izazove koji ih čekaju tokom razgovora. Zato ovaj proces podrazumeva sinergiju i saradnju tehničkih i netehničkih lica, odnosno mekih i tvrdih veština.

Regruter, odnosno Talent Acquisition manager mora razumeti razlike između pravih i „lažnih“ programera, kao i ulogu formalnog i neformalnog obrazovanja kod kandidata sa kojima razgovaraju.

Tema IT regrutacije često izaziva neslaganja i žustre diskusije između ove dve strane koje ne bi trebalo da budu suprotstavljene. Ukoliko bi se putevi komunikacije otvorili i povela priča o potencijalnim dugoročnim rešenjima, situacija bi postala lakša i daleko bolja za sve strane koje učestvuju.

O ovoj temi će se pričati mnogo detaljnije na dvodnevnom seminaru o IT recruitmentu koji se održava 14. i 15. oktobra u hotelu Borkovac, a gde će predavači biti vrhunski stručnjaci sa ozbiljnim iskustvom i kredibilitetom u svom poslu. Stojan Trajković, CTO EvermedTV ponudiće perspektivu tehničkog lica, dok će Sonja Jovanović, regionalna direktorka ljudskih resursa u kompaniji Ernst&Young svojim bogatim iskustvom „braniti“ HR sektor i njihovu ulogu u ovim procesima.

Želimo da otvorimo ovu temu i da započnemo diskusiju koja može da promeni lice IT regrutacije u Srbiji, pa se pridružite i na vreme rezervišite svoje mesto u prvim redovima.

Izvor: Poslovna Savršenost

Autor
HR Lab
HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiINTERVJU JAN DE JONG – čovek koji je uveo četvorodnevnu radnu nedelju u svojoj firmi u Hrvatskoj!

Nedavno je pažnju na regionalnom nivou privukao preduzetnik iz Holandije koji se skrasio u Splitu – Jan de Jong, jedan od osnivača kompanije Webpower Adria. Ova kompanija je specijalizovana za email marketing i marketing automatizacije. Jan je uveo radnu nedelju od 4 dana, a ta ideja je pobrojala brojne pozitivne reakcije i van Hrvatske. Kako […]

NovostiBenefiti zaposlenih na konferenciji “Benefit Day”

Benefiti.rs već drugu godinu zaredom okuplja zajednicu HR i Comp&Ben profesionalaca zainteresovanih za teme koje se tiču lokalnih i globalnih trendova, kao i najboljih praksi u pružanju benefita za zaposlene. Benefit Day je osmišljen kao poludnevni online događaj, a biće organizovan u četvrtak 7. oktobra od 13 do 17h. Na konferenciji će biti predstavljeno najnovije […]

Novosti3Lateral: Svaki član tima je ambasador kompanije

Ukoliko imate kvalitetne ljude u timu, onda i privlačite takve ljude da se prijave za rad u vašoj kompaniji, kaže u intervjuu za sajt HR Lab Jelena Brkić, PR & Marketing manager kompanije 3Lateral. Ona smatra da je svaki član tima ambasador kompanije, i da to je suština njihove strategije. – Veoma nam je bitno, […]

NovostiO čemu sve POSLODAVAC ima OBAVEZU da obavesti ZAPOSLENOG?

U prethodnim tekstovima bavili smo se problemima i izazovima sa kojima se poslodavci suočavaju prilikom odabira kadrova za svoju firmu, odnosno pravilima koja moraju da slede u fazi pronalaska zaposlenih koje žele da angažuju, a potom smo pisali o zasnivanju radnog odnosa i ugovoru o radu. Prateći hronološki sled događaja u kompletnom odnosu poslodavac-zaposleni, nakon […]