Pređi na glavni sadržaj

Šta se događa na tržištu rada u regionu i EU i koji nas novi trendovi očekuju?

Sa kojim se sve problemima susreće današnje tržište rada i koji nas izazovi čekaju u budućnosti

Vodeće ekonomske sile Evrope sve teže dolaze do radnika te je ista situacija zahvatila i ostale zemlje Evropske unije, uključujući Hrvatsku i Sloveniju, ali i zemlje regiona: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju te Makedoniju. U poslednje dve godine svedoci smo sve većih i intenzivnijih promena na tržištu rada, bilo da je reč o onim pozitivnim ili negativnim. Rađaju se nova zanimanja, novi uslovi rada poput onog na daljinu, zaposleni se privlače na sve moguće načine, razmatra se uvođenje kraće radne nedelje ili dana, a benefita nikada nije bilo više. S kojim se sve problemima susreće današnje tržište rada i koji nas izazovi čekaju u budućnosti, samo su neke od tema o kojima će na našem webinaru pod nazivom „Šta se događa na tržištu rada u regionu i EU?“ raspravljati vodeći ljudi iz branše. Webinar će se održati 7. septembra od 14:00 do 15:30 časova na engleskom jeziku, a na njega se možete prijaviti putem linka kako biste dobili podsetnik s linkom na webinar neposredno pre live prenosa.

U potrazi za odgovorima o gorućim temama tržišta rada pomoći će nam Vesa-Pekka Kirsi, Senior Vice President/Head of Alma Career grupe portala za zapošljavanje u CEE, Baltiku, Balkanu i Finskoj, te čelne osobe vodećih regionalnih portala za zapošljavanje: Igor Žonja, Direktor Alma Career Regije Jug/Predsednik Uprave portala MojPosao – Hrvatska, Sonja Ćetković, Managing director Poslovi Infostud – Srbija, Mersiha Mima Mehić, Generalna direktorica/CEO, Kolektiv (MojPosao.ba) – Bosna i Hercegovina, Darko Velkov – Generalni menadžer – Vrabotuvanje.com – Makedonija i Tomaž Berkopec, direktor portala Deloglasnik – Slovenija.

Šta ćete sve saznati na webinaru?

Kako bi u sat i po vremena prešli najvažnije teme iz područja tržišta rada, učesnici će se fokusirati na sve veći nedostatak radnika, uticaj inflacije na životni standard građana, ali i preduzetnika koji su zbog rasta cena bili prisiljeni da povise i plate kako bi zadržali kvalitetan radni kadar. Dodirnućemo se i pitanja oporavka pojedinih industrija od posledica korona krize, otkrićemo koje su industrije u tome uspele, a koje se još uvek bore, koliki je zamah na tržištu EU-a uzeo tzv. pokret “great resignation”, kako naši poslodavci plivaju u novim uslovima rada, koliko su fleksibilni po pitanju rada na daljinu i skraćene radne nedelje, novih načina sprovođenja intervjua te koliko ulažu u Employer Branding svojih kompanija. Takođe, pokušaćemo da saznamo i koliko je EU i tržište regiona privlačno radnicima iz drugih zemalja te koje su zemlje najveći izvoznici, a koje uvoznici radne snage.

Uvertira u Regionalni sajam poslova

Sve ove zanimljive teme, samo su uvertira u 13. po redu najveći online Regionalni sajam poslova koji će se održati od 17. do 21. oktobra 2022. godine. Kao i svake godine i ovogodišnji sajam biće aktivan u isto vreme u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Sloveniji.
Na sajmu imate mogućnost izbora štanda – Osnovnog ili Brendiranog. Koji god  da izaberete ostvarujete brojne pogodnosti i srazmerno učestvovanje u medijskoj kampanji koja obuhvata objave na vodećim portalima za oglašavanje slobodnih radnih mesta (MojPosao – Hrvatska, Poslovi Infostud.com – Srbija, Vrabotuvanje – Makedonija, MojPosao.ba – Bosna i Hercegovina, Deloglasnik – Slovenija), nacionalnim i lokalnim radio stanicama te portalima i štampanim medijima. Detaljne specifikacije štandova možete pronaći u prezentaciji.

Učešće na vebinaru je besplatno, uz prethodnu prijavu kroz formular ispod ili putem sledećeg linka

 

 

Ovo je prvi od četiri vebinara koje organizujemo u okviru Sajma. Pozivamo vas da ispratite i naredne objave kako ne bi propustili događaje posvećene aktuelnim temama.

 

 

Autor
HR Lab
HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiŠta je “mental fitness” i zašto nam je potreban na radnom mestu?

Pre 8 godina započela sam svoj preduzetnički put sa ciljem širenja prakse majndfulnesa (svesne pažnje). Ova tema je do skoro bila tabu, a danas svi žele da nauče bar jednu ovakvu vežbu za bolju kontrolu stresa. Šta je” Mental fitness”? Mental fitness (mentalni fitnes/mentalna spremnosti) se može definisati kao postojanje i održavanje stanja blagostanja i […]

NovostiRegionalni sajam poslova – iskoristite pogodnosti iz paketa OPEN BALKAN

Svedoci smo da je u današnje vreme broj oglasa veoma visok, kao i broj pozicija koje se kreiraju, što kandidatima pruža neverovatnu mogućnost da za sebe pronađu posao po meri, s druge strane, poslodavcima da pronađu idealne kadidate. A mi, ove godine te mogućnosti nastavljamo da širimo! Tako u okviru ovogodišnjeg Regionalnog sajma zapošljavanja poslodavci […]

NovostiPosebna zaštita materinstva

Posebnu zakonsku zaštitu na radu uživaju sledeće kategorije zaposlenih: mlađi od 18 godina života, zaposlene osobe sa invaliditetom i majke. Postoji niz odredbi Zakona o radu koje za cilj imaju zaštitu roditeljstva, posebno žena u periodu trudnoće i nakon porođaja, o čemu poslodavci moraju da vode računa. Zakon o radu sadrži posebno poglavlje pod naslovom […]

NovostiOdržan vebinar na temu: Šta se događa na tržištu rada u regionu i EU?

Neposredno pre održvanja 13. regionalnog sajma poslova, organizovan je vebinar „Šta se događa na tržištu rada u regionu i EU?“ na kome su učestvovali vodeći stručnjaci iz ove branše, među kojima je govorila i naša Sonja Ćetković, direktorka Poslovi Infostud. Danas se širom Evrope javlja problem održivosti zaposlenih na poslu, razne kompanije moraju da ulože […]