Pređi na glavni sadržaj

Tržište rada u Srbiji: Izazovi i mogućnosti za poslodavce

U utorak, 16. maja, u Beogradu je održan radni doručak u organizaciji Srpske Asocijacije Menadžera koji je okupio zainteresovane menadžere i preduzetnike. Diskusija je fokusirana na stanje na tržištu rada u Srbiji, deficit radne snage i privrednu neizvesnost.

Na događaju su prisustvovali i Jelena Bajčetić, direktorka prodaje u Infostudu i Darko Burčul, marketing menadžer u Infostudu, koji su prezentovali najnovije informacije o srpskom tržištu rada, koje su sprovedene u prethodnom periodu sa Boston Consulting Groupom, Universumom i Network asocijacijom. Diskutovano je o velikom porastu deficita radne snage, koji je rezultat demografskog opadanja, iseljavanja radne snage i povećanja otvorenih radnih mesta.

Razgovarano je o promenjenim očekivanjima zaposlenih i kandidata, posebno u vezi sa balansom posla i privatnog života. Hibridni i rad van kancelarije postaju popularni, a istraživanje Infostuda je pokazalo da polovina radne snage u Srbiji želi takve opcije. Takođe, važnost balansa između poslovnog i privatnog života i individualnog rada je naglašena zbog neizvesnosti na tržištu.

Tema veštačke inteligencije (AI) je takođe obrađena, uz naglasak na njen uticaj na IT tržište i očekivanja da će se proširiti na druge oblasti rada. Učesnici su se složili da je važno preuzeti kontrolu nad promenama i uspešno upravljati AI tehnologijom.

Nakon formalnog dela, održana je diskusija, a predloženo je organizovanje sličnog skupa iz ugla poslodavaca kako bi se razmotrile mogućnosti efikasnog odgovora na izazove tržišta.

Ovaj radni doručak u organizaciji SAM-a pružio je menadžerima i preduzetnicima korisne informacije o stanju na tržištu rada u Srbiji. Diskusija je bila otvorena i dinamična, omogućavajući razmenu konkretnih iskustava i primera. Teme poput deficita radne snage, balansa posla i privatnog života, i uticaja veštačke inteligencije na tržište rada pokazale su se ključnim za razumevanje trenutne situacije i traženje rešenja.

 

Autor
HR Lab
HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiKo je Hegel u vašoj firmi?

Blizu moje kuće postoji visoka, tipična novobeogradska zgrada čiji stanari su uložili mnogo truda da naprave lep ulaz i dvorište. U prizemlju je deo sa stolom i stolicama, na raspolaganju je mini biblioteka i društvene igre, za praznike je u ulazu okićena jelka, zgrada se svake srede čisti…. Jednom prilikom, upravnik te zgrade se ispred […]

NovostiLacinai: Komunikacijom do inspiracije ili infekcije

Svaka priča ima svoje heroje, pa su takvi heroji lideri koji svojom empatijom, energijom i jasnoćom predvode svoje timove, rekao je komunikacioni ekspert iz Švedske Antoni Lacinai na petoj konferenciji HR Experience održanoj u maju u organizaciji Infostuda u Beogradu. Antoni Lacinai je deo detinjstva proveo u Srbiji, i stoga je pozvao i svoju majku […]

NovostiU kojim slučajevima zaposleni prima naknadu zarade

Pravo na naknadu zarade regulisano je članovima 114-117. Zakona o radu. Zakon o radu određuje da naknada zarade pripada zaposlenom u sledećim slučajevima: 1) Odsustvo sa rada na dan praznika koji je neradni dan 2) Godišnji odmor 3) Plaćeno odsustvo 4) Vojna vežba i odazivanje na poziv drugog državnog organa 5) Bolovanje 6) Prekid rada, […]

NovostiUdruženje “Žene na prekretnici” i Infostud zajedno rade na istraživanju položaja žena 45+ na tržištu rada

Udruženje “Žene na prekretnici” i kompanija Infostud udružili su snage kako bi bolje sagledali potrebe i probleme sa kojima se suočavaju poslodavci i nezaposlene žene starije od 45 godina na tržištu rada. Kroz zajednički projekat, ova partnerstva žele da skrenu pažnju na izazove s kojima se žene u ovoj životnoj fazi suočavaju i da doprinesu […]