Pređi na glavni sadržaj

Tržište rada u Srbiji: Izazovi i mogućnosti za poslodavce

24. maj 2023.
·1 minuta za čitanje

U utorak, 16. maja, u Beogradu je održan radni doručak u organizaciji Srpske Asocijacije Menadžera koji je okupio zainteresovane menadžere i preduzetnike. Diskusija je fokusirana na stanje na tržištu rada u Srbiji, deficit radne snage i privrednu neizvesnost.

Na događaju su prisustvovali i Jelena Bajčetić, direktorka prodaje u Infostudu i Darko Burčul, marketing menadžer u Infostudu, koji su prezentovali najnovije informacije o srpskom tržištu rada, koje su sprovedene u prethodnom periodu sa Boston Consulting Groupom, Universumom i Network asocijacijom. Diskutovano je o velikom porastu deficita radne snage, koji je rezultat demografskog opadanja, iseljavanja radne snage i povećanja otvorenih radnih mesta.

Razgovarano je o promenjenim očekivanjima zaposlenih i kandidata, posebno u vezi sa balansom posla i privatnog života. Hibridni i rad van kancelarije postaju popularni, a istraživanje Infostuda je pokazalo da polovina radne snage u Srbiji želi takve opcije. Takođe, važnost balansa između poslovnog i privatnog života i individualnog rada je naglašena zbog neizvesnosti na tržištu.

Tema veštačke inteligencije (AI) je takođe obrađena, uz naglasak na njen uticaj na IT tržište i očekivanja da će se proširiti na druge oblasti rada. Učesnici su se složili da je važno preuzeti kontrolu nad promenama i uspešno upravljati AI tehnologijom.

Nakon formalnog dela, održana je diskusija, a predloženo je organizovanje sličnog skupa iz ugla poslodavaca kako bi se razmotrile mogućnosti efikasnog odgovora na izazove tržišta.

Ovaj radni doručak u organizaciji SAM-a pružio je menadžerima i preduzetnicima korisne informacije o stanju na tržištu rada u Srbiji. Diskusija je bila otvorena i dinamična, omogućavajući razmenu konkretnih iskustava i primera. Teme poput deficita radne snage, balansa posla i privatnog života, i uticaja veštačke inteligencije na tržište rada pokazale su se ključnim za razumevanje trenutne situacije i traženje rešenja.

 

Autor
HR Lab
HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiAna Stevanović: Promena je neizbežna, ali sami biramo u šta ćemo se promeniti

Ana Stevanović, osnivačica i direktorka Stevanovic Consulting GmbH, i autor knjige “Početnik sa crnim pojasom”, bila je jedini govornik poreklom iz Srbije na Šestoj konferenciji HR Experience, održanoj 30. maja u Beogradu u organizaciji Infostuda.   Ana je svoj put nakon završenih studija stomatologije i mastera iz menadžmenta u zdravstvu, pronašla u Švajcarskoj na polju edukacije i […]

NovostiŠta to radi zaposlene: Istraživanje humanitarnog karaktera

Osiguranik, Rezilient, Infostud i Tim Centar ponovo, sad već tradicionalno, udružili su snage kako bi prikupili relevantne podatke o benefitima i wellbeing podršci zaposlenih u Srbiji. Naš cilj je da kroz „unakrsno ispitivanje“ zaposlenih iz različitih industrija sa jedne strane i HR menadžera/top menadžmenta/vlasnika kompanija sa druge strane, pružimo tačne informacije sa terena. Istraživanje pod […]

NovostiBeti Tsan Pelemiš: Promena nije faza koju moramo da izdržimo, ona je suština napretka

Na Šestoj konferenciji HR Experience, koja je u organizaciji Infostuda održana 30. maja u Beogradu, prvi govornik je bila Beti Pelemiš, direktorka akvizicije talenata u Linkedin-u. Kroz predavanje o upravljanju transformacijom, govorila je o svom iskustvu u tri poznate svetske kompanije, naglasivši važnost ljudskog aspekta promena. U razumevanju ljudske strane promene, treba imati na umu da promena […]

NovostiInfostud i SAM organizovali radionicu sa svetskim HR ekspertom Sirilom Kortlevenom

Infostud i Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizovali su 31. maja radionicu sa svetski priznatom HR ekspertom, Sirilom Kortlevenom. Ovaj događaj je okupio brojne profesionalce i menadžere, željne da nauče više o inovativnim pristupima i alatima za rešavanje HR izazova. Siril Kortleven, koji je prethodnog dana bio jedan od vodećih predavača na 6. po redu HR […]