Pređi na glavni sadržaj

Kompanijski linkovi za konkurisanje odbijaju kandidate: Kako poboljšati proces konkurisanja?

9. jul 2024.
·3 minuta za čitanje

Broj prijava na oglase dobijen putem kompanijskog linka za konkurisanje kandidata za posao je čak 2 puta manji nego kroz sisteme za olakšano konkurisanje na portalima za zapošljavanje. Ovo pokazuje analiza iskustava kandidata koje je uradio The Network, Udruženje vodećih sajtova za zapošljavanje iz celog sveta, koje uključuje oko 140 zemalja sa čak 60 vodećih tržišta.

Povratne informacije od kandidata potvrđuju koliko im je važno da brzo i lako mogu da pregledaju oglase i konkurišu putem mobilnog telefona. Sa druge strane, tzv. eksterni linkovi na sajtu poslodavca otežavaju i usporavaju ovaj proces jer kompanije već zainteresovanog kandidata “jeftino” gube zbog suvišne i problematične administracije.

U čemu je u stvari problem oglasa sa eksternim linkom

Gotovo četvrtina upita svih kandidata na mesečnom nivou prema podacima Infostudove korisničke podrške odnosi se na probleme sa konkurisanjem na oglase sa eksternim linkovima. To dovodi do velike frustracije kandidata što se odražava na različite načine, a često rezultira odustajanjem od konkurisanja i manjim brojem prijava na konkurs.

Pa u čemu je u stvari problem?

1. Dodatno treba da se registrujem

Konkurisanje na oglas koji je objavljen na sajtu poslovi.infostud.com vodi na sajt poslodavca odnosno na eksterni link. To znači da kandidati u većini slučajeva moraju dodatno da se registruju, popunjavaju kontakt formu, iznova traže i prilažu svoj CV. Neretko i sam link na sajtu poslodavca ne funkcioniše i tada kandidat završava u slepoj ulici.

2. Imam poteškoća prilikom prijavljivanja na sajt poslodavca

Često se dešava da kandidati pokušavaju da se prijave sa podacima koje koriste na drugim sajtovima i nisu svesni da je potrebna nova registracija na portalu poslodavca na koji su došli. Kandidate frustrira i periodično brisanje podataka za logovanje na sajtovima kod određenih poslodavaca, zbunjeni su jer ih sistem ne obaveštava o tome niti predlaže neku akciju. Sa GDPR-om se pojavio i nov problem, kandidati treba da daju pristanak za obradu podataka koji nije uvek jasno definisan, pa imaju strah da kliknu, a dešava se da polje za pristanak nije dovoljno vidljivo, pa im onda sistem ne dozvoljava da završe prijavu.

3. Ne mogu da pronađem gde da konkurišem

I kada uspeju da se registruju, kandidati imaju problem da pronađu gde treba da konkurišu. Dešava se da ih link ne vodi direktno do oglasa, već na formular sa listom (tu može da bude i spisak od 50 pozicija). Kandidati tada moraju da rade pretragu dok ponovo ne nađu svoju poziciju.

4. Nije mi jasno kako se ovaj formular popunjava

Pojedini formulari su jako komplikovani – imaju nejasna polja i izgled stranice zbunjuje kandidate, pa ne mogu lako da prođu kroz proces konkurisanja. Najveći problem prave formulari sa atipičnim načinom unosa podataka, pogotovo za kandidate koji konkurišu na niskokvalifikovane radne pozicije. Koliko ovo može bude destimulišuće za one koji žele da apliciraju, govori podatak da neki poslodavci imaju uputstvo za popunjavanje formulara na deset A4 stranica.

5. Kako da prikačim CV

Često se desi da kandidati ne mogu da okače svoj CV prilikom konkurisanja na sajtu poslodavca. Određeni sistemi ne primaju dokumente svih veličina i tipova fajlova, što kandidatu pravi problem sa prijavljivanjem.

6. Da li je konkurisanje uspešno

Ukoliko se desi da kandidat pogreši prilikom konkurisanja, sistem ne daje povratnu informaciju gde je problem, nego on mora da ponavlja formular iznova i iznova dok ne shvati gde je greška. A često se desi i da ne shvati. Ponekad kandidati dobijaju poruku da im prijava nije prosleđena, pa konkurišu više puta. Uglavnom, nemaju informaciju da su se uspešno prijavili za posao.

Zašto je HR Lab ATS bolje rešenje

HR Lab ATS je povezan sa Infostudovim sistemom za konkurisanje, tako da kandidat u nekoliko klikova može lako i brzo da pošalje svoju prijavu kroz standardizovani formular direktno sa sajta Infostuda, na kome je već registrovan, gde ima pripremljen dokument (CV) ili može lako da kreira ili prilagodi svoj profil kojim može da aplicira. Konkurisanje je lako, jednostavno i izbegavaju se sve one teškoće koje prate oglase sa eksternim linkom.

Nakon toga što kandidat pošalje svoju prijavu i ona stigne u ATS, poslodavac može lako njome da upravlja kroz proces selekcije, da koristi krugove selekcije, ocenjivanje, komentarisanje, da brzo pošalje odbijenicu ili zahvalnicu kandidatu i na taj način pokaže da brine o svim kandidatima koji iskažu želju da rade u njihovoj kompaniji.

Drugim rečima HR Lab Asistent vam omogućava:

· prikupljanje svih prijava po konkursu na jednom mestu

· jednostavni pregled i ocenjivanja prijava

· lako organizovanje prijava kroz krugove selekcije

· timsko pregledanje prijava kroz dodeljivanje pristupa saradnicima

· brzo i lako slanje povratne informacije u vidu odbijenica, zahvalnice i poziva na intervju

· pregledanje svih prijava putem mobilnog telefona

· znatnu uštedu vremena kroz proces selekcije

Danas kada svi osećamo koliko je teško doći do kvalitetnih kandidata, ne smemo da izgubimo iz vida koliko jednostavna i intuitivna rešenja za apliciranje olakšavaju put kandidata do naše kompanije. Nasuprot tome, komplikovane i problematične procedure ih obeshrabruju ili čak odbijaju od konkurisanja.

Razumemo da neke od kompanija imaju svoje interne sisteme za konkurisanje, ali takođe pozitivni primeri drugih kompanija govore u prilog Infostudovog besplatnog sistema za apliciranje.

Isprobajte alat HR Lab Asistent i učinite proces konkurisanja bržim i jednostavnijim!

 

Autor
HR Lab
HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

HR Lab ATSIzveštaj Profila vaše kompanije vam je dostupan u svakom trenutku sa najsvežijim analitikama

HR Lab ATS (Application Tracking System) donosi vam potpuno novi alat! U vašem HR Lab ATS nalogu, na navigacionoj tabli sa leve strane, pronaći ćete novu sekciju “Izveštaji”, gde u svakom trenutku možete videti najažurnije rezultate koje Profil vaše kompanije ostvaruje. Ukoliko ste tek kreirali Start ili Premium Profil na nekom od Infostudovih sajtova ili […]

HR Lab ATSUz unapređen Editor Profila Poslodavca predstavljanje kandidatima jednostavnije i brže

Poslodavci, imamo super novosti za vas! HR Lab Asistent sada definitino postaje vaš najbolji prijatelj! Glavna zvezda ovog teksta jeste Editor Profila poslodavaca u okviru dobro poznatog HR Lab Asistent-a iliti ATS-a (Application Tracking System). Uz pomoć unapređenog alata – Editor Profila, sve opcije su vam sada na jednom mestu, jasnije predstavljene tako da vaše […]

HR Lab ATSHIBRIDNI MODEL RADA: Nova mogućnost u oglasu za posao

Situacija izazvana pandemijom navela je mnoge kompanije da značajno promene model rada i počnu sa primenama rešenja koja su ranije postojala ali nisu bila dovoljno zastupljena. Trendovi na tržištu zapošljavanja se menjaju, mnoge kompanije su počele da primenjuju hibridni model rada kako bi omogućile zaposlenima fleksibilnost u radu i istovremeno obezbedile potrebnu interakciju i saradnju […]

HR Lab ATSČist benefit za poslodavce: Uz HR Lab Asistent regrutacija kandidata brža i lakša!

Prva polovina aprila donela je čak dve vrlo uspešne, i pre svega korisne online radionice u organizaciji sajta HR Lab na kojima su učestvovali HR menadžeri velikog broja eminentnih, kako domaćih, tako i stranih kompanija. Iako vremenski razdvojena, oba druženja su imala isti cilj, a to je da se u opuštenom i prijatnom ambijentu, kroz […]