Pređi na glavni sadržaj

Playrix RS: Podrška mentalnom zdravlju zaposlenih i organizacije

Među šest kompanija koje su predstavljale najuspešnije HR priče na ovogodišnjoj konferenciji HR Experience bila je i gejming kompanija Playrix RS sa projektom Wellbeingscapes koji je sproveden od decembra 2020. do decembra 2021. godine.

“Sa početkom pandemije naš tim je u potpunosti prešao na rad na daljinu. Kao i u većini kompanija, to je donelo različite izazove i izbrisalo granice između privatnog i poslovnog života, povećalo neizvesnost, stres, a samim tim uticalo negativno na mentalno i fizičko zdravlje svih nas. Dosta kolega se žalilo na smanjenu fizičku aktivnost, problemima sa leđima, lošiji balans privatnog i poslovnog života, smanjene kontakte sa kolegama, što je uticalo na koheziju timova. Iako je fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih tema koja je u svakom trenutku važna, izgledalo je da u vreme pandemije moramo naći način da se suočimo sa izazovima sa kojima se svi suočavamo i da pomognemo zaposlenima da se sa njima adekvatnije nose. Nismo želeli da to bude samo još jedna serija webinara na temu suočavanja sa stresom”, rekla je Gordana Jandrić, HR menadžer kompanije Playrix RS objašnjavajući šta je potaklo kompaniju da pokrene Wellbeingscapes projekat. Gordana Jandrić poslednje tri godine radi u HR timu kompanije Playrix RS, a od prošle godine, nalazi se na poziciji Menadžera ljudskih resursa. Jedan je od suosnivača Centra Refleksija, u okviru kog se bavi savetodavnim i psihoterapijskim radom.

Projekat Wellbeingscapes je sadržao program organizovan u 4 celine i kompanija je u svakom kvartalu, kroz različite aktivnosti, obrađivala određenu temu. Prvi kvartal se bavio porodičnim životom.

Podrška porodičnom životu zaposlenih: kako postaviti zdrave granice između privatnog i poslovnog dela dana

“S obzirom na to da veliki broj naših zaposlenih čine mladi bračni parovi i roditelji dece ranog uzrasta, u vreme pandemije i rada od kuće, oni su bili suočeni sa ogromnim izazovima, jer animiranje dece dok u isto vreme drže sastanke i rade na taskovima bilo je dosta zahtevno. Angažovali smo predavača iz oblasti roditeljstva i ranog razvoja kako bi sa našim zaposlenima podelili praktične savete o tome kako razgovarati sa decom određenih uzrasta o pandemiji, kako održati strukturu i predvidivost u vreme potpune neizvesnosti, kako postaviti zdrave granice između privatnog i poslovnog dela dana, kako pomoći i sebi samima da se nosimo sa svim navedenim izazovima. Pored toga, na nivou grupacije organizovani su i događaji na kojima je mogla da učestvuje i cela porodica, na primer osmišljavanje novogodišnjih ukrasa, nakon čega su mali Playrix-ovci dobili po znak pažnje.

Zdrave navike: Nagradio sam se mirisanjem napolitanki

Sledeći program se fokusirao na fizičko zdravlje zaposlenih. “U cilju brige o fizičkom zdravlju, organizovali smo dva izazova za naše zaposlene. Prvi izazov se odnosio na razvijanje zdrave navike po izboru u roku od 21 dan, zaposleni su birali ostavljanja slatkiša, kafe, cigareta, korišćenja teretane i sl. U tom periodu, napravili smo zajednički chat i tabelu gde smo zajedno mogli da pratimo rezultate sebe i svojih kolega, da se međusobno motivišemo i podelimo muke. Bilo je komentara koji su bili šaljivi, ali i govorili o trudu, vedrijem duhu i motivaciji, na primer: ‘U subotu sam prešla 25 hiljada koraka, da li mogu 10 hiljada da prebacim na nedelju’, ‘Pojela sam puding u gostima pod socijalnim pritiskom. Ne izlazim iz kuće dok se ne završi čelendž’ ili ‘Za vikend je bilo nategnuto ali nisam posustao. Nagradio sam se mirisanjem napolitanki bez da sam ih okusio’”, navela je i šaljive komentare Gordana Jandrić.

Pobednici izazova, a to su svi koji su uspeli da izdrže 21 dan i postignu svoj cilj, dobili su simbolične nagrade. U okviru drugog izazova, svi zaposleni na novou cele grupacije, iz raznih gradova iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Belorusije, mogli su da se priključe tronedeljnom fitness izazovu.

Gordana Jandrić je objasnila o kakvom izazovu je reč: “U timovima smo sakupljali poene šetajući, trčeći, vozeći bicikl ili plivajući. Za svaki osvojeni poen donirana je određena suma novca u dobrotvorne svrhe. Takođe, tim bilding koji smo organizovali u tom periodu organizovan je na Fruškoj gori, a podrazumevao je Orijentiring u prirodi i opuštanje na bazenima nakon toga. Na ove načine smo, osim jačanja timskog duha, radili i na jačanju svog fizičkog zdravlja i kondicije.”

Zdrava organizacija- Zdrav/a ja”

Treća oblast kojom se u okviru projekta Wellbeingscapes bavila kompanija Playrix RS bila je briga o sebi: cilj ovog modula bilo je lično osnaživanje i razvijanje rezilijentnosti, odnosno otpornosti na stres na nivou pojedinca. U okviru ovog modula, objasnila je Gordana Jandrić, zaposleni su imali priliku da učestvuju u interaktivnoj radionici na temu odlaganja i motivisanja, kao i da pročitaju savete u tekstu na temu razvijanja rezilijentnosti i da se upoznaju sa različitim kognitivno-bihejvioralnim tehnikama koje mogu da primenjuju u privatnom životu i na poslu.

“Poslednji deo programa bio je “Zdrava organizacija- Zdrav/a ja” i odnosi na sistemsku podršku wellbeingu (fizičkoji psihičkoj dobrobiti) zaposlenih i cele organizacije. U tu svrhu, sklopili smo saradnju sa nekoliko psiholoških savetovališta gde zaposleni mogu da dobiju psihoterapiju po beneficiranim cenama. Takođe, povećali smo budžet zaposlenih za njihove mesečne fizičke aktivnosti. Tu je u benefit privatnog zdravstvenog osiguranja za sve naše zaposlene. Osim toga, naravno, postoji i budžet koji odvajamo za različite timske aktivnosti – kako bismo podržali održavanje timskog duha i socijalnih veza između zaposlenih, za koje znamo da su jedan od ključnih faktora rezilijentnosti i zadovoljstva zaposlenih. Takođe, u okviru ovog modula smo organizovali i radionice na temu oblasti odgovornosti, asertivne komunikacije, kao i konstruktivnog davanja i prihvatanja povratne informacije.

Cilj svih ovih aktivnosti jeste da na različite načine kreiramo zdravo radno okruženje i podržimo psihološko i fizičko zdravlje naših zaposlenih”, rekla je Gordana Jandrić. Ona je zaključila da je HR tim proverom zadovoljstva zaposlenih i na osnovu drugih povratnih informacijia od zaposlenih i menadžmenta, uvideo da je nakon svake aktivnosti bila povećana motivacija i angažovanje zaposlenih. Stoga zaposleni i kompanija Playrix RS nastavljaju projekat i dalje primenjuju ono što su do sada naučili.

 

 

vizual-sponzora

Autor
HR Lab
HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Uspešne HR pričeOTVORENE PRIJAVE ZA USPEŠNE HR PRIČE 2023 – PRIJAVITE SVOJU!

O HR Experience konferenciji Konferencija HR Experience ima za cilj unapređenje HR sektora u Srbiji putem predstavljanja uspešnih HR priča i aktuelnih trendova. Organizuje se jubilarni 5. put za redom 18. maja u Beogradu, i to u organizaciji Infostud centra za regrutaciju, selekciju i employer branding. Konferencija okuplja najbolje domaće i strane HR stručnjake koji […]

Uspešne HR priče„Granice su samo u našim glavama” Kako je A1 realizovao projekat zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Vladimir Milenković HR partner u A1 kompaniji, nam govori o Limitless projektu, kroz koji su započeli podršku zapošljavanju osetljivih i teže zaposlivih grupa društva. „Kroz projekat zapošljavanja 5 novih koleginica i kolega širom Srbije u okviru našeg Telesales tima, bili smo motivisani željom da osobe s invaliditetom podržimo u njihovom osnaživanju, unapređenju kvaliteta života i […]

Uspešne HR pričeMercator S napravio program M HUB koji podržava talente u kompaniji

Kompanija Mercator S osmislila je M HUB talent program namenjen talentima u toj kompaniji. Program pripada oblasti talent menadžmenta i započet je u februaru 2021. godine, a prvi ciklus je završen u martu ove godine. – Prvi put smo pokrenuli talent program na ovaj način i pokazalo se da je bilo veoma uspešno, stoga drugi […]

Uspešne HR pričeOTP Banka: Rotacijom do ambasadora promena i do uspeha

Program “Rotacijom do uspeha” OTP banke Srbija koji govori o odličnom pristupu integraciji dve kompanije sa dve poslovne kulture i dva poslovna modela, predstavljen je među najuspešnijim HR pričama na ovogodišnjoj konferenciji HR Experience koja je održana krajem maja u organizaciji Poslovi Infostud. Od 2019 do 2021. godine OTP banka i Vojvođanska banka su prolazile […]