Pređi na glavni sadržaj

BENEFICIJE ZA POVRATNIKE – Dijaspora za pomoć srpskoj privredi

„Benificije za povratnike“ je program koji olakšava i podstiče povratak ljudi iz dijaspore da se vrate i rade u Srbiji, koji je nastao na inicijativu Tačke povratka, projekta cirkularne migracije koji se razvija  u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Vlade Republike Srbije i dijasporskih organizacija Srpski siti klub i Serbian Entrepreneurs.

Misija projekta je prepoznavanje visoko-kvalifikovanih pojedinaca i organizacija koje okupljaju ovu ciljnu grupu, kao i rad na poboljšanju komunikacije i povezanosti između domaćih kompanija i visokokvalifikovanih pojedinaca, sa fokusom na dvosmernu komunikaciju koja podrazumeva razumevanje njihovih potreba i informisanje o prilikama za povratak i saradnju.

Ovaj program prvenstveno je namenjen visokoobrazovanim stručnjacima koji su neposredno pre zaključenja ugovora o radu boravila duži period u inostranstvu. Odnosi se na posebnu grupu kandidata sa međunarodnim iskustvom koji su zainteresovani da stečena znanja i sposobnosti iz inostranstva primenjuju u radu u Srbiji.

Realizacija ovog projekta veoma je praktična i jednostavna, i sastoji se od toga da klijenti prilikom oglašavanja na sajtu Poslovi.infostud.com označe da li omogućavaju zapošljavanje preko programa „Benificije za povratnike“. 

U tom slučaju, oglas će dodatno biti objavljen i na sajtu Tačka povratka u sekciji Prilike za zapošljavanje, kao i promovisan ka ljudima koji žive i rade u dijaspori.

 

 

Poslodavcima koji se uključe u ovaj program omogućene su poreske olakšice, a da bi ih ostvarili potrebno je da se ispune određeni kriterijumi:

  • Lice mlađe od 40 godina koje je u periodu od 12 meseci pre zaključenja ugovora o radu pretežno boravilo van Srbije radi školovanja ili stručnog usavršavanja, za mesečne zarade koje prelaze 162.300 RSD;
  • Novonastanjena lica (povratnici ili stranci), bez obzira na godine, koja su sa poslodavcem zaključili ugovor o radu, a čija stručnost i kvalifikacije ne mogu lako da se pronađu na domaćem tržištu rada i koja su u periodu od 24 meseca pre zaključenja ugovora pretežno boravila van Srbije, za mesečnu zaradu koja prelazi 243.450 RSD.

 

U navedenim slučajevima predviđeno je umanjenje osnovice poreza i doprinosa u iznosu od 70% ostvaruje se u periodu od 5 godina od dana zaključenja ugovora o radu.

Prijavom za ovaj program sajt Poslovi.infostud.com, kao partner projekta, omogućava dodavanje u bazu poslodavaca koji su zainteresovani za prijave kandidata iz dijaspore.

Više o uslovima učestvovanja u programu možete pročitati u odgovorima na sekciji najčešće postavljana pitanja.

Svaka od prijava će u HRLab-u biti označena sa tagom „prijava povratnika“, a u ovaj program mogu biti uključeni svi novopostavljeni, ali i već aktivni oglasi, i samo je potrebno da poslodavci o tome pismenim putem obaveste korisničku službu na portalu Poslovi.infostud.com.

To, praktično, znači da svaki oglas koji se nalazi na našoj platformi može imati dvostruku putanju, jednu usmerenu u pravcu domaćih kandidata i drugu, koja se promovišu ka kandidatima u dijaspori.

Mogućnost pronalaska radnika u inostranstvu je opcioni, potpuno besplatan dodatak dostupan svim poslodavcima prilikom objave oglasa na sajtu Poslovi.infostud.com, kroz program „Benificije za povratnike“, a sve u cilju priliva kvalitetnog stručnog kadra i podizanja stručnosti u privrednom okruženju u Srbiji.

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiDa li odluku o radu od kuće prepustiti zaposlenima?

Itekako je važno da li zaposleni žele da rade na daljinu i da li datu mogućnost doživljavaju kao pogodnost i još jednu beneficiju više. Međutim, njihova želja nije jedino što treba uzeti u obzir pri odluci da li dozvoliti rad od kuće ili ne? Koje su prednosti? Ako smo mala firma, koja tek počinje, svako […]

NovostiMala i srednja preduzeća: Kada je HR neophodan?

Kada govorimo o zaposlenima, mi iz HR sveta često mislimo na ljude koji rade u velikim sistemima. Međutim, prema izveštaju Agencije za privredne registre, urađenom nakon predaje završnih računa za 2019. godinu, od ukupno 1.171. 890 zaposlenih, samo je njih 364.846 radilo u velikim kompanijama. Ostali su radili u srednjim, malim i mikro preduzećima. Kakvu […]

NovostiOkupila se prva generacija polaznika Employer Branding Akademije

Dugoočekivana Employer Branding Akademija, svetski poznate kompanije Universum, okupila je svoje predstavnike na višečasnovnom online događaju na kom je predstavljena agenda i plan rada. Ispred kompanije Universum, 16 polaznika prve generacije, pozdravili su Karl-Johan Hasselström, globalni direktor prodaje u kompaniji Universum, sa 20 godina iskustva u employer branding-u, od toga 15 u Universumu i Amin […]

NovostiBesplatna online radionica: HR Lab Asistent – Razvrstavanje kandidata

Hrlab.rs, najveća domaća platforma za poslodavce organizuje besplatnu radionicu pod nazivom “Razvrstavanje kandidata”, za HR-ove koji žele da unaprede i ubrzaju svoje procese selekcije koristeći alat HR Lab Asistent. Radionica će biti održana u ponedeljak 5. aprila u 14h, putem Zoom platforme. Predavač na radionici biće Dušica Vuković, saradnik za korisničku podršku sajta Hrlab.rs. Tema […]