Pređi na glavni sadržaj

Počelo je najveće istraživanje brenda poslodavaca u Srbiji – talentX!

Najavljivali smo ga dugo, trebalo je sve da krene u martu ali nas je korona omela i evo nas sada u julu, u punom jeku prikupljanja upisa ispitanika kroz brojne kanale promocije. Istraživanje talentX predstvlja po obimu najveće istraživanje ove vrste na domaćem tržištu. Ovako veliko istraživanje pokrenuli smo sa ciljem da saznamo nekoliko važnih informacija sa srpskog tržišta rada. Krenimo redom: 

Ko su najpoželjniji poslodavci u Srbiji 

Svaka rang lista nosi sa sobom interesovanje publike i stručne javnosti oko toga ko kolo vodi na tom polju. Nekada smo dobijali ovakve uvide sa tržišta kroz projekat Najpoželjniji poslodavackoji smo od 2019. unapredili u još sveobuhvatnije i savremenije talentX istraživanje. 

Prvo istraživanje po novoj metodologiji uradili smo na jesen 2019. Kada smo istraživali ko su najatraktivniji poslodavci na domaćoj IT sceni na šta nam je odgovor dalo preko 3.122 domaćih IT stručnjaka. IT smo zbog svoje specifičnosti izdvojili od svih ostalih industrija za koje ćemo odgovor saznati upravo u tekućem istraživanju. 

Nakon istraživanja objavićemo listu 20 najatraktivnijih poslodavaca koje će odabrati preko 10.000 ispitanika iz Srbije. Najatraktivniji će do narednog istraživanja, a to je oko narednih godinu i po dana, sa ponosom nositi obeležje VRH Poslodavac – kao znak da je kompanija atraktivna velikom broju potencijalnih kandidata. 

Šta najviše privlači kandidate da se zaposle kod određenog poslodavca 

Pored odabira kompanija koje ispitanici vide kao idealne za svoju karijeru, oni će birati i šta smatraju važnim kod odabira budućeg poslodavaca na tržištu. Ovde se misli na one faktore koji bi ih privukli da apliciraju i zaposle se kod određenog poslodavca. Za neke će to biti visoka početna primanja, za druge dostupnost razvojnih programa, a za treće možda lokacija same firme gde će raditi. Rezultati će nam pokazati koji su od ponuđenih 48 faktora najprivlačniji radno sposobnom stanovništvu u našoj zemlji.

Koji faktori će zadržati ljude u određenoj kompaniji

Svaki iskusan direktor firme i HR zna da je jedna stvar privući kvalitetne zaposlene a druga zadržati ih dugoročno kod sebe, i imati jaku retenciju. Po iskustvu iz prethodinih istraživanja, da se nagovestiti da će se i ovaj put jedni faktori ispostaviti kao važni u privlačenju a neki drugi u zadržavanju zaposlenih u kompaniji.

Da se ne bi sve završilo na pretpostavkama, rezultati istraživanja otkriće nam pravu istinu. Ovi podaci posebno će biti zanimljivi kada se uporede po demografskim grupama (polu, starosnim generacijama, obrazovanju, i sl), koje su naravno uključene u strukturu samog istraživanja.

Kako treba da izgleda idealan proces selekcije iz ugla kandidata

I na kraju, pitamo kandidate kako dolaze do vesti o poslodavcima, koji kanali su im najprikladniji, koliko krugova selekcije je po njima optimalno. Sve ove informacije dobijene na velikom uzorku ispitanika daće jasne smernice kako napraviti odlično iskustvo za kandidate, kao i one koji su se već zaposlili. Kompanije koje osluškuju i ozbiljno razmatraju kretanja na tržištu bići uvek korak ispred onih koji čekaju da ih promene zadese nespremne.

Ništa drugo nam ne preostaje osim da vas pozovemo da se i sami uključite u istraživanje i odaberete vašeg idealnog poslodavca, i na taj način doprinesete istraživanju.

Popunite upitnik

Rezultate ćemo objaviti u prvoj polovini septembra dok će atraktivne kompanije imati priliku da kroz detaljne izveštaje dobiju svoju percepciju kandidata sa tržišta i tako steknu priliku da postanu još privlačniji za svoju ciljnu grupu u budućnosti. Više o samom projektu možete videti na: https://talentexperience.rocks/

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

NovostiPrava i obaveze poslodavaca prilikom zapošljavanja

Prava i obaveze poslodavaca i radnika tokom trajanja radnog odnosa, kao i pravni propisi koji važe za slučaj prestanka radnog odnosa, česta su tema stručnih radova. Ne treba pri tom zaboraviti da postoje i propisi koji se primenjuju u pripremi zasnivanja radnog odnosa. Radi se pre svega o obavezama kojih mora da se pridržava poslodavac. […]

NovostiPrivatnost na dobošu i HR

Zamislite sledeću situaciju: prihvatili ste uputstvo svog šefa, iako se sa njim ne slažete. Precizne kamere u kancelariji beleže vaš mikro-izraz lica koji odmah biva analiziran. Uskoro vaš poslodavac saznaje da ste osetili nelagodu, prezir, nalet besa ili nepoverenje. Da li je gore da je veštačka inteligencija koja stoji iza te analitike uspešno ili pogrešno […]

NovostiVeština slušanja: Kako biti bar u nečemu kao Majls Dejvis?

Znate li šta je trampolina? Zaista ne znam tehnički da je opišem, ali to je ona elastična zategnuta površina sa oprugama, na kojoj deca vole da skaču, jer im daje zamah i ubrzanje, na njoj mogu da odskoče mnogo više nego na bilo kojoj drugoj podlozi (isključujući Mesec, na primer). Uostalom i mi odrasli to […]

NovostiDa li odluku o radu od kuće prepustiti zaposlenima?

Itekako je važno da li zaposleni žele da rade na daljinu i da li datu mogućnost doživljavaju kao pogodnost i još jednu beneficiju više. Međutim, njihova želja nije jedino što treba uzeti u obzir pri odluci da li dozvoliti rad od kuće ili ne? Koje su prednosti? Ako smo mala firma, koja tek počinje, svako […]