Pređi na glavni sadržaj

Firestarter Konferencija: Iskustvo zaposlenih kao ključ privlačnosti poslodavaca

3. novembar 2023.
·2 minuta za čitanje

U Beogradu, 31.10. i 1.11. u prostoru Skills Experience Centra, održana je prva Firestarter konferencija, koja je predstavljala prvu customer experience i employee experience konferenciju na našim prostorima. Učesnici konferenicije su u dva dana koliko je ona trajala, imali priliku da čuju od regionalnih i svetskih Customer experience i Employee experience lidera kakve su mogućnosti za kreiranje održive i profitabilne customer centric kompanije, zatim, oni su sa njima podelili najbolje prakse o nekim najaktuelnijim temama današnjice i upoznali ih sa najboljim pružaocima usluga vezanih za customer experience i employee experience.

Kao naročito zanimljiva se istakla panel diskusija „Kako da kreiramo najbolje iskustvo za zaposlene i kandidate?“ koju je moderirala Isidora Maksimović Stanković, specijalista za brendiranje poslodavaca iz kompanije Infostud. Na panelu su govorili Dušica Vuković, Customer success specialist takođe iz Infostuda, zatim Branko Vukovac, Head of People Operations iz Enlight Engineering i Vladimir Damnjanović, Country HR Head Serbia iz Continental Serbia.

Branko Vukovac je tokom diskusije naglasio važnost Employee experience-a i iskustvo zaposlenih označio kao percepciju interakcije odnosa kandidata i zaposlenih sa kompanijom u različtim fazama karijernog puta kandidata ili zaposlenog, kao i da je Employee experience centralna tačka svih aktivnosti koje se odvijaju unutar HR sektora jedne firme. Takođe, Branko dodaje da je kod Employee experience-a veoma važan način na koji tome pristupa menadžment kompanija, i istakao da odnos menadžmenta i zaposlenih treba da bude odnos međusobnog poverenja, kao i da je veoma važno da na otvoren način prihvataju ono šta su zaposleni izrazili kroz iskustvo, kako bi imali zlatan vredan materijal da ubuduće to iskustvo dodatno poboljšaju.

Vladimir Damnjanović tvrdi da se iskustvo zaposlenih kreira bez obzira na veličinu kompanije i da poslodavci treba da budu svesni na koji način ga kreiraju. Takođe, ističe da je iskustvo zaposlenih značajan faktor u određivanju privlačnosti poslodavaca na tržištu rada. Kao osnovne smernice za unapređenje iskustva kandidata navodi da kompanije ne bi nikako trebale da izostave feedback nakon razgovora za posao bez obzira na njegov ishod, jer je nedostatak povratne informacije naročito frustrirajući faktor za kandidate koji su u procesu traženja zaposlenja. Takođe, savetuje i da proces konkurisanja za posao treba maksimalno pojednostaviti i uskladiti sa ciljnom grupom kandidata koje poslodavac želi da privuče na otvorenu poziciju.

Dušica Vuković naglašava da je Employee experience nešto što je proces koji zahteva vreme i temeljnu izgradnju. Dušica ukazuje da bi poslodavci trebali da se stave u pozicije kandidata koji konkurišu za posao i da se prisete vlastitih očekivanja i zahteva koji su imali od kompanija kada su se zapošljavali. Savet koji pruža kandidatima jeste da bi vrednosti kompanija koja ih zanima promoviše trebale što više odgovarati njihovim ličnim vrednostima kako bi lakše mogli da procene da li će se dobro uklopiti u takvom radnom okruženju. Kao savet kompanijama Dušica ističe da treba da budu što transparentnije i otvorenije, da kandidatima daju što potpunije informacije o procesu selekcije, timu u kojem će raditi i samoj kulturi kompanije, kako bi kandidati mogli da steknu što jasniju sliku šta ih očekuje u toj kompaniji ukoliko se u njoj zaposle.

 

Autor
HR Lab
HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Employer BrandingNaš blog tekst – najbolje mesto na kojem o sebi pričate kandidatima

Kome najviše verujemo kada kupujemo auto, kućne aparate, kada idemo kod frizera ili biramo lekara? Svi slušamo preporuke prijatelja, komšija, poznanika, svih koji su imali nekog dodira sa onim šta nas zanima i kojima verujemo na osnovu iskustva. Znamo da situacija nije mnogo drugačija ni kada se kandidati raspituju o kompaniji, poslu, uslovima rada, beneficijama, […]

Employer BrandingtalentX MasterClass: Kako postati atraktivan poslodavac u Srbiji

U utorak 21. novembra održan je prvi talentX MasterClass, događaj koji je koncipiran kao poslovna simulacija u kojoj se kroz timski rad pronalazilo rešenje za pozicioniranje predstavljenog poslodavca kao atraktivnog na tržištu. Ova celodnevna radionica je okupila predstavnike HR-a i EB-a preko 30 najvećih kompanija u Srbiji. Svi prisutni su tokom dana imali priliku da […]

Employer BrandingEmployer Branding trougao: Glavne poruke sa nedavno održane konferencije World employer branding Day

Jedno od najznačajnijih globalnih okupljanja na temu Employer Brandinga “World employer branding Day” u organizaciji portala Indeed, jednog od najvećih sajtova za zapošljavanje, nedavno se završio u Amsterdamu. Svoja zapažanja i utiske o gorućim problemima, trendovima i praksama na ovom događaju prenele su nam Iva Marinković, Employer Branding specijalista iz kompanije Smallpdf, Isidora Maksimović Stanković, […]

Employer BrandingRaste važnost brendiranja poslodavca i u 2023.

Brendiranje poslodavca je postalo još kritičnije u 2023. godini, i sve je veći broj kompanija koje prepoznaju njegovu važnost u privlačenju i zadržavanju vrhunskih talenata. Universumov izveštaj Employer Branding NOW 2023 ističe kontinuirani naglasak na tome da brendiranje poslodavaca postane glavni prioritet. Prema rezultatima Universumove ankete o najatraktivnijim poslodavcima na svetu –The World’s Most Attractive […]