Pređi na glavni sadržaj

Talent Outlook 2023: Tržište zapošljavanja je još uvek vrelo, ali nije više usijano

Godina 2023. može biti prva prava post-pandemijska godina za regrutovanje i upravljanje talentima. Da li će se neke norme koje smo usvojili u eri COVID-a zadržati? Kako će usporavanje zapošljavanja uticati na angažovanje zaposlenih, pregovore o zaradama i beneficije čija je svrha poboljšanje kvaliteta života zaposlenih? I šta poslodavci mogu da preduzmu da zadrže ključne talente?

Agencija Universum, partner Infostuda u Employer Branding Akademiji, analizirala je nedavna interna i eksterna istraživanja, komentare analitičara i poslovne vesti i donela najnovije uvide u svom godišnjem izveštaju. Universumov izveštaj Talent Outlook 2023 istražuje ključne izazove i trendove na koje stručnjaci za brendiranje poslodavaca i sticanje talenata treba da obrate pažnju u 2023. godini. Fokus je na 5 ključnih trendova, a Talent Outlook 2023 pruža dragocene uvide u to zašto bi vi kao poslodavac trebalo da se fokusirate na njih.

Evo najznačajnijih tema na koje ukazuje ovogodišnji Talent Outlook izveštaj:

  • Ko kontroliše tržište zapošljavanja? Poslodavci ili osobe koje traže posao?
  • Privlačenje talenata – Zašto je retencija važna?
  • Da li je vreme da prilagodite svoj paket vrednosti za zaposlene (Employer Value Proposition, odnosno EVP)?
  • Mere kompanija za povećavanje produktivnosti – Rastu li tenzije između zaposlenih i poslodavaca
  • I ključno – Odlučivanje zasnovano na podacima

„Tržište zapošljavanja se ohladilo. Više nije tako usijano. Ali nemojte pogrešiti, još uvek je vrelo!” rekao je vodeći ekonomista za rad u Appcast-u, Andrew Flowers u nedavnom intervjuu. Na ovo upozorenje ukazuje i istraživanje Universuma u novom godišnjem izveštaju Talent Outlook 2023:

Koji su zaključci i tačke fokusa za 2023. godinu? Evo kratkog uvida u pet ključnih trendova kojih bi trebalo da budete svesni ove godine:

Definišite šta fleksibilan rad znači za vašu kompaniju: Da li je fleksibilnost samo mogućnost rada od kuće – ali po fiksnom rasporedu? Ili to znači da zaposleni mogu da biraju svoju radnu lokaciju i raspored? Da li kultura kompanije zaista podržava fleksibilnost ili je to samo slogan koji nema pravi značaj u organizaciji? Ova razlika je izuzetno važna za one koji traže posao.

Napravite mapu puta produktivnosti: Uz toliko govora o fleksibilnosti, poslodavci bi takođe trebali biti jasni u pogledu očekivanja u vezi sa produktivnošću i načina na koji će da je mere. Poslodavci imaju sve širi portfolio alata i aplikacija za merenje produktivnosti – od alata za analizu koji vrše široka merenja ukupnih performansi, do prilično nametljivih alata koji prate klikove na tastaturi.

„Dok organizacije generalno održavaju (ili čak proširuju) svoja očekivanja u pogledu produktivnosti, mnoge ne obezbeđuju liderima resurse za obuku, motivaciju, praćenje, koučing ili mentorstvo zaposlenih“, kaže Paul Schempp, stručnjak za liderstvo i profesor na Univerzitetu Džordžije.

Obezbedite da je EVP (Employer Value Proposition – Paket vrednosti za zaposlene) balansiran: Poslodavci sve više traže da je etos “Radi bilo gde”, iza kojeg je ideja da odgovara zaposlenima, u ravnoteži sa očekivanjima poslodavca za produktivnost i odgovornost.

„Postavlja se pogrešan ton ako se EVP previše fokusira na fleksibilnost, bez rasprave o poslovnim očekivanjima“, kaže Richard Mosley, globalni direktor klijenata u Universumu. „Čak i dok se poslodavci bore da privuku vrhunske talente, njihov EVP treba da uravnoteži potrebe zaposlenih sa očekivanjima poslodavaca.

Razmislite o dobrom kandidatu koji nije savršen: Kada je zapošljavanje vrhunskog talenta izuzetno izazovno, poslodavci bi trebalo da ostanu otvoreni za mogućnost zapošljavanja profesionalaca koji „skoro“ ali ne sasvim, odgovaraju profilu savršenog kandidata. Izveštaj BCG (Boston Consulting Group) objašnjava da poslodavci mogu razmotriti zapošljavanje kandidata koji odgovaraju ulozi 70%, a zatim ih obučiti da brzo postignu preostale zahteve posla. BCG koristi akronim STAR za takve ljude koji mogu biti odličan izvor talenata. To su oni koji su svoje veštine stekli kroz alternativne puteve, odnosno “skilled through alternative routes”.

Investirajte u menadžera za iskustvo zaposlenih (employee experience manager): Uloga menadžera za iskustvo zaposlenih – relativno nova pozicija – sada je rangirana na petom mestu na LinkedIn-ovoj listi „najbrže rastućih poslova“ za 2023. godinu. Menadžeri za iskustvo zaposlenih „prate i analiziraju dnevni tok posla, estetiku radnog mesta i ankete zaposlenih kako bi utvrdili koliko su radnici angažovani i zadovoljni na svom poslu“, kaže the Wall Street Journal.

Ali prvenstveno, menadžer za iskustvo zaposlenih može pomoći u povećanju produktivnosti, poboljšanju zadovoljstva zaposlenih i smanjenju fluktuacije – a to je isplativa investicija za 2023.

U izveštaju Talent Outlook 2023, objavljenom 21. februara, istaknuti su i ključni nalazi iz Univerzumovog korpusa istraživanja – od rangiranja najatraktivnijih poslodavaca na svetu do Universumove godišnje ankete o brendiranju poslodavaca.

Prijavite se da biste dobili besplatnu kopiju e-knjige Talent Outlook 2023!

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Employer BrandingDa li kandidati na tržištu prepoznaju vrednost koju vaša kompanija može da im ponudi za njihovu karijeru?

Jedno od pitanja koji treba sebi da postavi svaki CEO jeste: Koju to vrednost moja kompanija nudi trenutnom zaposlenima i potencijalnim kandidatima za njihovu karijeru? #1 KORAK – DEFINIŠITE VREDNOST ZA SVOJE ZAPOSLENE Prvi korak u kreiranju brenda poslodavca jeste upravo definisanje vrednosti (EVP) formi svih nagrada i beneficija koje kompanija nudi svojim zaposlenima za […]

Employer BrandingPosao budućnosti: Employer Branding

Veoma često možemo čuti da je danas teško pronaći dobre kandidate, privući kvalitetan radni kadar i zadržati ih što duže unutar kompanije. Kako je ovo jedan od novijih izazova sa kojim se kompanije danas suočavaju Aleksandra Vukadinović, saradnik u marketingu u Infostudu, na prvoj HR Boost konferenciji u Kragujevcu razgovarala je sa studentima završnih godina […]

Employer BrandingVeća plata presudna za promenu radnog mesta – pokazalo istraživanje “Budućnost zapošljavanja u Srbiji”

Samo 23% ispitanika aktivno traži posao (što je dosta manje od svetskog proseka) i to rade najviše iz razloga što žele neku zanimljiviju ili seniorniju poziciju, kao i zbog želje za većom zaradom. Ovde kompanije treba da prepoznaju priliku da osim adekvatnom politikom zarada, mogu u velikoj meri da utiču na zadržavanjem zaposlenih i time […]

Employer BrandingČime će poslodavci zadržati zaposlene u narednim godinama?

Ne ulazeći u mnogostruke uzroke i istoriju koja je dovela do ovoga, činjenica je: tržište rada je takvo da su kompanije primorane da promene svoj odnos prema zaposlenima! Raspodela moći između zaposlenih i kompanija se promenila i kompanije sada pažljivije prilaze temama poput benefita, odnosa prema zaposlenima, zadovoljstvu zaposlenih i slično. Kompanije, da bi opstale, […]