Pređi na glavni sadržaj

5 načina kako da koristite video materijal u regrutaciji kandidata

Sigurno ste čuli za frazu da jedna slika vredi hiljadu reči. Ja to razumem na način da slika bolje prenosi suštinu i složene ideje nego reči, lakše se vrši uticaj i pokreću emocije, a poruke se lakše i duže pamte.

Drugim rečima, kandidati će vas lakše upamtiti kao poslodavca i razumeti putem video snimka nego da im se predstavljate kroz tekstove.

Naime, komunikacija danas teče mnogo, mnogo brže nego što je to nekada bio slučaj. Ako ste roditelj zavirite u mobilne telefone svoje dece i pregledajte njihove live video snimke, postavljene story-je, snap chat-ove, preslušajte glasovne poruke, pročitajte i pokušajte da razumete tekstualne poruke pune skraćenica kao što su: kks, str, naz, nmg, vtp, nzm i druge.

Ukoliko pripadate mlađoj ili najmlađoj generaciji zaposlenih onda nema potrebe da vam bilo šta govorim jer to bolje znate od mene.

Međutim, ako pripadate generaciji onih koji još uvek preferiraju laganiji tempo treba da znate da su se stvari prilično promenile i da se komunikacija sve više odvija kroz video i audio zapise, a sve manje tekstualno.

Prema Cisco izvoru već sada 85% internet saobraćaja u SAD ide na onlajn video materijal. Jasno je da bez video materijala uskoro nećete ništa moći da prodate onlajn, a kako je i upražnjena pozicija nešto što pokušavate da “prodate” onda morate imati video materijal i za tu namenu.

Zanimljivi su i Impact nalazi da video snimci na društvenim mrežama generišu 1.200% više deljenja u odnosu na tekst sa slikama.

Ako ne pratite dati trend onda gubite korak sa poslodavcima koji se prilagođavaju novonastalim promenama i teže ćete uspeti da doprete sa svojom porukom do potencijalnih kandidata, naročito onih najmlađih.

Verujem da nema potrebe da vas i dalje uveravam u neophodnost korišćenja video materijala za potrebe regrutacije. A evo i nekoliko primera kako možete da koristite video u procesu regrutacije znajući da je pretraga audio i video zapisa danas podjednako laka kao i samih tekstova.

1) Kreirajte oglas za posao kao video poruku

Ukoliko želite da se vaš oglas za posao razlikuje od ostalih oglasa najlakši način za to je da kreirate oglas kao video poruku.

Prema statistici CareerBuilder sajta za zapošljavanje, oglasi za posao kao video materijal imaju 12% više pregleda u odnosu na standardne oglase i 35% više konkurisanja.

A evo kako to izgleda na primeru Business Development Manager at QuantiQ.

2) Upotpunite vaš karijerni sajt sa video materijalom

Dodavanjem video snimaka na vaš karijerni sajt učinićete ga zanimljivijim i privlačnijim za potencijalne kandidate. Kada kandidati posete vašu karijernu stranicu oni ne žele da vide samo trenutnu ponudu poslova već i kako je to raditi u vašoj kompaniji, a umesto da im pišete o tome mnogo je bolje da im pokažete i ispričate kroz verodostojna svedočenja vaših zaposlenih.

Pogledajte kako mi to u Infostud grupi radimo. Takođe, nije na odmet da “virnete” i proverite kako je tome pristupio, recimo Netflix.

Zašto je zapravo toliko važan video? Video vam pomaže da otvorite vrata vaših kancelarija kako bi kandidati mogli da vide kako izgledaju vaše poslovne prostorije i da čuju vaše zaposlene.

Tako će im biti mnogo lakše da shvate i dožive vašu organizacionu kulturu.

3) Upotpunite kompanijski profil na društvenim mrežama video materijalom

Kompanijski profil na društvenim mrežama (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram) upotpunite video materijalom i zamolite vaše zaposlene da ga pošalju preko svojih ličnih profila ljudima s kojima su povezani. Idite i korak dalje i pokušajte da eksperimentišete sa Live Video snimcima.

Pogledajte naše profile na Facebook-u i Instagram-u.

4) Koristite video za potrebe komunikacije sa kandidatima

Bitne informacije kandidatima možete da pošaljete i kroz video poruku, na primer kako izgleda proces selekcije, kako da se pripreme za intervju i slično.

Ali osim samog procesa selekcije, kandidate interesuje još mnogo toga vezano za kompaniju. Po pravilu, najviše pitanja ima vezano za beneficije koje se nude tako da možete da kreirate poseban video i na tu temu, ali i odgovorite na pitanja koja se tiču poslovne politike vaše kompanije, procedure i pravila rada.

U svakom slučaju ako kandidatima šaljete mejlove koji sadrže video materijal ili bar link do video materijala napravićete dobar potez.

5) Koristite se video intervjuima

Kandidatima možete da pošaljete spisak intervju pitanja i da ih zamolite da naprave video snimak sa svojim odgovorima. Kandidati imaju dovoljno vremena da razmisle kako najbolje da odgovore na vaša pitanja, ne moraju da izlaze iz udobnosti svog doma niti da se vremenski usklađuju s vama kada ste i vi i oni u mogućnosti da obavite razgovor što drastično ubrzava proces selekcije i nudi veći stepen komfora kandidatima, ali i vama kao regruteru daje niz pogodnosti kao, recimo, da odgledate snimak onda kada vam najviše odgovara, da ga odgledate više puta, da ga prosledite kolegama kako biste doneli zajedničku odluku koga zvati u sledeći krug selekcije.

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Regrutacija i selekcijaDa li se pri selekciji diplomaca rukovoditi njihovim prosekom?

Najveći izazov pri regrutovanju studenata završnih godina ili onih koji su tek diplomirali je kako izvršiti selekciju s obzirom da nemaju radnog iskustva. Prema rezultatima skorijeg istraživanja čak 73% poslodavaca se u toj situaciji rukovodi njihovim akademskim postignućem, odnosno prosečnom ocenom tokom studiranja. Međutim, neka druga istraživanja pokazuju da to nije opravdano jer ne postoji […]

Regrutacija i selekcijaŠTA SA NJIM: U firmi imamo kolegu koji poslu ne doprinosi mnogo, ali je dragocen za atmosferu

Ljudi ga vole. Zabavan je, želi svima da ugodi, da se svidi i bude prihvaćen. Ne čudi što se i dopao svima i dobio posao. Međutim, kako vreme odmiče primećuje se da u poslu i “nije nešto”, prosečan ako ne i ispod proseka. Da li se pogrešilo u procesu selekcije? Da li je otkaz rešenje? […]

Regrutacija i selekcijaŠta je važnije – ko je kandidat ili šta zna?

Da li je bitnije da kandidat bude kvalifikovan za određeni posao ili podoban? Sigurno da je najbolje ako ispunjava oba uslova i u pogledu potrebnog iskustva i znanja ali i zahtevanih osobina. Ali šta kada ne možemo da nađemo dovoljno takvih kandidata? Da li dati šansu i onima kojima nešto od toga fali? Šta je […]

Regrutacija i selekcija5 načina kako da odbijete kandidate, a da ih ne naljutite

Svaki put kada dajete oglas za posao vi zapravo morate da odbijete mnogo ljudi. Uzimajući u obzir da je naše tržište malo i da su mnogi profili kandidata u deficitu brzo ćete doći u situaciju da ne možete lako da dođete do novih ljudi. Zbog toga je vrlo važno da ostanete u dobrim odnosima sa […]