Pređi na glavni sadržaj

Sedam pogrešnih razloga da mrzimo HR-a

Na društvenim mrežama mogu da se vide brojni komentari poput:

“Taj HR, to bivše kadrovsko, sa svojim idiotskim pitanjima na intervjuima”
“HR koji radi regrutaciju je najveće zlo”
“HR ne treba da postoji u kompaniji”

1. Ako niste dobili posao – jednostavno, niste bili najbolji! Možda će vas šokirati činjenica da niste najbolji, postoje kvalitetniji, iskusniji, motivisaniji ili jednostavno, kandidati koji se bolje uklapaju u kompanijsku kulturu ili su se bolje snašli na intervjuu. Surovo? Jeste. Surove su i kamate za kredite, računi za struju zimi, romantični sastanci takođe.

2. Ako niste napredovali – HR najverovatnije nije doneo tu odluku. Možda je lakše mrzeti HR nego svoje nadređene ali, odluke o karijernom putu zaposlenih nisu u rukama samo HR-a.

3. Organizaciona kultura je loša, HR je kriv- kamo sreće da je tako jednostavno. Organizacionu kulturu u kompaniji ne kreira pojedinac pa ni HR. Ovaj značajan fenomen je u rukama svakog zaposlenog, posebno top menadžmenta. Kada bi HR bio Supermen, opet ne bi mogao da pomeri organizacionu kulturu ako na svim nivoima ne postoji spremnost za promene.

4. Ne razvijam se jer HR ne radi svoj posao – vi niste deca, HR nije vaspitač. Odgovornost za razvoj svakog pojedinca i kompanije je kompleksna i leži u rukama samog zaposlenog, svakog zaposlenog, HR-a i menadžmenta.

5. Pitanja na intervjuu su glupa – moguće, ali kada bi ih vi kreirali za sebe, to ne bi bio intervju nego monolog, zar ne? Postoje pitanja na intervjuu koja su izlizana, neoriginalna, neinformativna ali to nije prepreka da budete najbolji jer se za takvog smatrate, zar ne?

6. Plata mi je mala, HR je kriv – da vaša plata zavisi samo od HR-a, mnoge kompanije bi verovatno bankrotirale pod pritiskom. Prihodi, rashodi, zakonske obaveze, planovi, budžeti, ocena vaših nadređenih o vašem perfomansu, tržišna situacija, makroekonomska situacija… Sve su to značajniji faktori od mišljenja jednog HR-a.

7. HR nije nasmejan kao da nije ni HR- opet šok: HR nije animator. I opet šok: i HR je čovek.

 

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Regrutacija i selekcijaUklapanje u kulturu: šta može poći naopako?

Da li ste nekada odbili kandidata koji je posedovao sve kvalifikacije ali ste zaključili da će se neko drugi, iako nešto manje kvalifikovan, bolje uklopiti u kompanijsku kulturu? Da li ste tu odluku dobro promislili, odnosno da li ste analizirali svoje stavove, iskreno procenili svoje pristrasnosti prema „sličnom“, ili ste se rukovodili samo lakoćom sa […]

Regrutacija i selekcijaIskoristite snagu naših društvenih mreža da dođete do željenih kandidata

Kada donesemo odluku da zaposlimo nove ljude sve nas muče ista pitanja. Koliko će ova selekcija dugo da traje? Da li je moguće da od tolikog broja prijava ostaje tako mali broj relevantnih kandidata? Koji sve kanali mogu da nam obezbede kvalitetne prijave? Najbrži način da vaš oglas dođe do velikog broja ljudi su sigurno […]

Regrutacija i selekcijaImate li ideju ko bi želeo da radi u vašoj firmi na poziciji koju ste oglasili?

Zamišljanje kako bi mogao da izgleda tipičan kandidat kojem je, s jedne strane poželjno i privlačno ono što kao poslodavac nudimo, a s druge strane ima osobine, sposobnosti i znanja za kojima tragamo je kreiranje persone kandidata. To nam pomaže da bolje razumemo ko čini ciljnu grupu kandidata, odnosno ko su odgovarajući kandidati i kako […]

Regrutacija i selekcijaNe mora svaki početnik da počinje iz početka

Od ove godine ne bi trebalo da vas iznenadi što najmlađi članovi vaše firme više nemaju godište koje počinje na 19. Generacija Z je uveliko preuzela od Milenijalaca titulu početnika, a ovi potonji su uglavnom na pozicijama menadžera ili specijalista. Šta je, i u kojoj meri, zbog toga drugačije, kako se na poslu ponašaju najsvežiji […]