Pređi na glavni sadržaj

Da li posao sa svrhom postaje ključan faktor prilikom odabira posla?

10. oktobar 2023.
·1 minuta za čitanje

Kada smo u ovogodišnjem istraživanju pitali ispitanike šta im je najvažnije kada je njihov posao u pitanju – 40% njih je reklo da je to posao sa svrhom. Zato smo pitali ChatGPT da napravi intervju sa programerom Markom koji radi u outsource industriji, zašto je važno da njegov posao ima jasnu svrhu.

HR Lab: Dobrodošao! Hteli bismo da čujemo tvoje razmišljanje o radu sa svrhom. Zašto smatraš da je važno raditi posao koji ima dublji smisao ili svrhu?

Marko: Hvala vam na pitanju. Mislim da rad sa svrhom donosi dodatnu dimenziju radnom iskustvu. Kada radite na projektima koji imaju jasno definisanu svrhu, osećate da doprinosite nečemu većem od sebe. To čini rad ispunjenijim i motiviše vas da dajete svoj maksimum.

HR Lab: Kako misliš da rad sa svrhom utiče na tvoju produktivnost?

Marko: Kada shvatite širu svrhu projekta, postajete više posvećeni i fokusirani. Osećate odgovornost prema krajnjem cilju, što podstiče timsku saradnju i podizanje kvaliteta rada. Takođe, rad sa svrhom često znači i rad na projektima koji direktno utiču na društvo ili rešavaju realne probleme, što dodatno povećava motivaciju.

HR Lab: Kako to utiče na tvoje lično zadovoljstvo na poslu?

Marko: Kada radite na projektima sa svrhom, osećate dublje zadovoljstvo jer shvatate da vaš rad ima stvaran uticaj. To stvara osećaj postignuća i povećava lično zadovoljstvo. Pored toga, rad sa svrhom često znači i da imate priliku učiti i razvijati se, što dodatno obogaćuje radno iskustvo.

HR Lab: Kako bi opisao projekat za koji si verovao da će najviše promeniti svet?

Marko: Rad na projektu koji je imao direktnu korist za zajednicu bio je zaista poseban. Bilo je inspirativno videti kako naša tehnologija može poboljšati živote ljudi. Taj projekat nije bio samo niz linija koda, već je imao stvaran uticaj na ljude, i to iskustvo ostaje duboko urezano u mom profesionalnom sećanju.

HR Lab: Hvala ti na deljenju tvojih razmišljanja. Mislim da je to korisno razumeti kako svrha može uticati na profesionalno iskustvo i doprineti zadovoljstvu na poslu.

 

Iz pera autora Vladimira Damnjanovića.

 

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Employer BrandingNaš blog tekst – najbolje mesto na kojem o sebi pričate kandidatima

Kome najviše verujemo kada kupujemo auto, kućne aparate, kada idemo kod frizera ili biramo lekara? Svi slušamo preporuke prijatelja, komšija, poznanika, svih koji su imali nekog dodira sa onim šta nas zanima i kojima verujemo na osnovu iskustva. Znamo da situacija nije mnogo drugačija ni kada se kandidati raspituju o kompaniji, poslu, uslovima rada, beneficijama, […]

Employer BrandingtalentX MasterClass: Kako postati atraktivan poslodavac u Srbiji

U utorak 21. novembra održan je prvi talentX MasterClass, događaj koji je koncipiran kao poslovna simulacija u kojoj se kroz timski rad pronalazilo rešenje za pozicioniranje predstavljenog poslodavca kao atraktivnog na tržištu. Ova celodnevna radionica je okupila predstavnike HR-a i EB-a preko 30 najvećih kompanija u Srbiji. Svi prisutni su tokom dana imali priliku da […]

Employer BrandingEmployer Branding trougao: Glavne poruke sa nedavno održane konferencije World employer branding Day

Jedno od najznačajnijih globalnih okupljanja na temu Employer Brandinga “World employer branding Day” u organizaciji portala Indeed, jednog od najvećih sajtova za zapošljavanje, nedavno se završio u Amsterdamu. Svoja zapažanja i utiske o gorućim problemima, trendovima i praksama na ovom događaju prenele su nam Iva Marinković, Employer Branding specijalista iz kompanije Smallpdf, Isidora Maksimović Stanković, […]

Employer BrandingRaste važnost brendiranja poslodavca i u 2023.

Brendiranje poslodavca je postalo još kritičnije u 2023. godini, i sve je veći broj kompanija koje prepoznaju njegovu važnost u privlačenju i zadržavanju vrhunskih talenata. Universumov izveštaj Employer Branding NOW 2023 ističe kontinuirani naglasak na tome da brendiranje poslodavaca postane glavni prioritet. Prema rezultatima Universumove ankete o najatraktivnijim poslodavcima na svetu –The World’s Most Attractive […]