Pređi na glavni sadržaj

Da li posao sa svrhom postaje ključan faktor prilikom odabira posla?

10. oktobar 2023.
·1 minuta za čitanje

Kada smo u ovogodišnjem istraživanju pitali ispitanike šta im je najvažnije kada je njihov posao u pitanju – 40% njih je reklo da je to posao sa svrhom. Zato smo pitali ChatGPT da napravi intervju sa programerom Markom koji radi u outsource industriji, zašto je važno da njegov posao ima jasnu svrhu.

HR Lab: Dobrodošao! Hteli bismo da čujemo tvoje razmišljanje o radu sa svrhom. Zašto smatraš da je važno raditi posao koji ima dublji smisao ili svrhu?

Marko: Hvala vam na pitanju. Mislim da rad sa svrhom donosi dodatnu dimenziju radnom iskustvu. Kada radite na projektima koji imaju jasno definisanu svrhu, osećate da doprinosite nečemu većem od sebe. To čini rad ispunjenijim i motiviše vas da dajete svoj maksimum.

HR Lab: Kako misliš da rad sa svrhom utiče na tvoju produktivnost?

Marko: Kada shvatite širu svrhu projekta, postajete više posvećeni i fokusirani. Osećate odgovornost prema krajnjem cilju, što podstiče timsku saradnju i podizanje kvaliteta rada. Takođe, rad sa svrhom često znači i rad na projektima koji direktno utiču na društvo ili rešavaju realne probleme, što dodatno povećava motivaciju.

HR Lab: Kako to utiče na tvoje lično zadovoljstvo na poslu?

Marko: Kada radite na projektima sa svrhom, osećate dublje zadovoljstvo jer shvatate da vaš rad ima stvaran uticaj. To stvara osećaj postignuća i povećava lično zadovoljstvo. Pored toga, rad sa svrhom često znači i da imate priliku učiti i razvijati se, što dodatno obogaćuje radno iskustvo.

HR Lab: Kako bi opisao projekat za koji si verovao da će najviše promeniti svet?

Marko: Rad na projektu koji je imao direktnu korist za zajednicu bio je zaista poseban. Bilo je inspirativno videti kako naša tehnologija može poboljšati živote ljudi. Taj projekat nije bio samo niz linija koda, već je imao stvaran uticaj na ljude, i to iskustvo ostaje duboko urezano u mom profesionalnom sećanju.

HR Lab: Hvala ti na deljenju tvojih razmišljanja. Mislim da je to korisno razumeti kako svrha može uticati na profesionalno iskustvo i doprineti zadovoljstvu na poslu.

 

Iz pera autora Vladimira Damnjanovića.

 

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Employer BrandingKada je fluktuacija zaposlenih opomena za poslodavca

Fluktuacija ili odliv zaposlenih veoma varira od pozicije do pozicije, ali i s obzirom na različite poslovne funkcije i branše. I same kompanije se razlikuju po svojim poslovnim politikama i odnosu prema fluktuaciji. Neke svesno idu na visoku fluktuaciju kao što je bio slučaj sa Wall-Mart kompanijom kod koje je fluktuaciju dostigla 70%. U pomenutoj […]

Employer BrandingVredan, vredna, a nikako da nas unaprede na poslu

Pre par meseci sam razgovarala sa zaposlenom koja je najiskusnija u svom timu, ima dugogodišnje znanje u svojoj oblasti, vredna je i odgovorna. Zbog svega toga, predloženo joj je da povede sektor kao menadžer. Njen odgovor je bio: „Ako nije problem, ja ne bih da budem lider sektora. Ne umem da delegiram, teško mi je […]

Employer BrandingEB priče iz regiona – Jelena Jelušić: Universumova Akademija pruža dubinsko razumevanje Employer Brandinga

Kako je u toku prolećni upis na priznatu Universumovu EB Akademiju, prenosimo vam sveža iskustva i utiske Jelene Jelušić, HR & Employer Branding Consultant, Inspo Consulting, iz Zagreba koja je nedavno pohađala Akademiju. Jelena je diplomirani psiholog iz Zagreba, sa više od 18 godina iskustva u oblasti upravljanja ljudskim resursima. Radila je kao prvi i […]

Employer BrandingDa li je iskustvo baš uvek najbolji učitelj

Kada se bira vođa novog projekta, često apsolutnu prednost imaju iskusni menadžeri koji su imali uspeha na sličnim poslovima. Ali, da li je uspešno iskustvo ključna karakteristika na koju treba da se fokusiramo? Nakon finansijske krize 2008. godine mnogi su se pitali da li je Alan Grinspan, slavljeni dugogodišnji šef američkih federalnih rezervi, bio zaista […]