Pređi na glavni sadržaj

Finansijska održivost kao temelj brendiranja poslodavca u kriznim vremenima na IT tržištu radne snage

22. avgust 2023.
·3 minuta za čitanje

U doba sveprisutne digitalizacije, informacione tehnologije (IT) su postale kritična komponenta savremenog poslovanja. Međutim, kao i svaka druga industrija, IT se suočava sa cikličnim ekonomskim promenama i krizama. Pogotovo na tržištu radne snage koje je često turbulentno i konkurencija za stručnjacima iz oblasti IT-a je izuzetno jaka. U takvim uslovima, brendiranje poslodavca i održavanje finansijske stabilnosti postaju ključni faktori za uspeh.

Brendiranje poslodavaca kao konkurentska prednost

Brendiranje poslodavca odnosi se na proces stvaranja i održavanja ugleda kompanije kao poželjnog mesta za rad. U vremenima kada tržište radne snage prolazi kroz krizu, potraga za talentima postaje još zahtevnija. Stručnjaci iz oblasti IT-a su visoko traženi i oni često imaju mogućnost da biraju između različitih poslodavaca. U takvom okruženju, privlačenje i zadržavanje talentovanih IT profesionalaca postaje imperativ.

Kvalitetan brend poslodavca može biti ključna konkurentska prednost. Kompanije koje su poznate kao poslodavci koji pružaju izazovne projekte, priliku za profesionalni razvoj i rad u inspirativnom okruženju, privlače talente koji su u potrazi za više od puke finansijske nadoknade. Brendiranje poslodavca ide dalje od samog proizvoda ili usluge koje kompanija nudi; ono se fokusira na iskustvo zaposlenih i na kreiranje osećaja pripadanja kompaniji za koju rade.

Finansijsko održivo poslovanje kao faktor diferencijacije

Finansijska stabilnost kompanije igra ključnu ulogu u procesu brendiranja poslodavca. U doba krize, kada mnoge kompanije možda smanjuju broj zaposlenih ili čak zatvaraju svoja vrata, kompanije koje uspevaju da održe stabilno poslovanje ostavljaju snažan utisak na potencijalne zaposlene. Održavanje radnih mesta i pružanje stabilnosti zaposlenima postaje znak pouzdanosti i dugoročnog planiranja.

Koliko se tržište radne snage menja pod uticajem trenutnih dešavanja na tržištu, govore nam i podaci istraživanja koje smo sproveli u periodu od 2019, do 2023. godine na IT tržištu radne snage. Važnost finansijski održivog poslovanja kao faktor atraktivnosti brenda poslovanja se menjalo iz istraživanja u istraživanje, iako je ovo uvek bio jedan od najvažnijih faktora koji su uticali i na atraktivnost brenda poslodavca i na sposobnost poslodavca da dugoročno zadrži zaposlene.

Kada smo sproveli prvo istraživanje 2019. godine, 61% ispitanika se izjasnilo da je finansijski održivo poslovanje aspekat koji doprinosi visokoj atraktivnosti poslodavca. Isti rezultat se ponovio i na istraživanju koje je sprovedeno 2021. godine, dok je atraktivnost ovog atributa brenda poslodavca skočila na 74% po poslednjem istraživanju.

Finansijski stabilno poslovanje predstavlja ključni faktor koji će doprineti zadržavanju zaposlenih. Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno ove godine, 78% ispitanika kaže da je spremno da dugoročno gradi svoju karijeru kod poslodavaca čije je poslovanje održivo.

Izazovi finansijske stabilnosti u kriznim vremenima

Održavanje finansijske stabilnosti u doba krize nije jednostavan zadatak. IT industrija, iako otpornija u odnosu na mnoge druge sektore, takođe može osetiti posledice ekonomske nestabilnosti. Smanjenje investicija u IT rešenja, odlaganje projekata i smanjenje troškova su samo neki od izazova s kojima se kompanije mogu suočiti.

Međutim, kompanije koje imaju dobro upravljanu finansijsku strukturu i raznovrsne izvore prihoda su u boljem položaju. Diversifikacija poslovanja može smanjiti izloženost riziku. Kompanije koje su već unapred razmišljale o potencijalnim ekonomskim izazovima mogu bolje reagovati na krizu.

Kako pozicionirati brend poslodavca kao finansijski stabilnu kompaniju?

Upravljanje finansijskom stabilnošću i brendiranjem poslodavca zahteva integrisan pristup. Evo nekoliko ključnih koraka:

1. Transparentna komunikacija finansijskih rezultata u javnosti – Prilikom definisanja komunikacione strategije brenda poslodavca posebnu pažnju treba posvetiti komunikaciji finansijskih rezultata poslodavca kao i planovima za dostizanje njihove stabilnosti.

2. Transparentna komunikacija trenutno stanje poslovanja ka zaposlenima – Kompanije bi trebalo da komuniciraju transparentno sa svojim zaposlenima o trenutnom stanju poslovanja. Otvorena komunikacija o planovima i izazovima stvara poverenje sa jedne strane, a sa druge strane transparentna komunikacija će omogućiti zaposlenima komuniciraju stvarno stanje poslovanje njihovog poslodavca u njihovom okruženju i da na taj način doprinesu jačanju slike finansijskoj održivosti poslodavca.

3. Nastavak investiranja u razvoj zaposlenih – Iako može izgledati kontraproduktivno ulagati u obuku i razvoj zaposlenih tokom krize, to je dugoročno isplativo. Dobro obučeni i motivisani zaposleni mogu doprineti efikasnosti i inovacijama čak i u teškim vremenima.

4. Fokus na vrednost za zaposlene – Brendiranje poslodavca treba da se fokusira na vrednost koju kompanija pruža svojim zaposlenima. To može biti prilika za profesionalni razvoj, fleksibilno radno vreme, rad od kuće, prijateljsko i prijatno okruženje, kvalitet projekta…

U doba krize na IT tržištu radne snage, finansijska stabilnost postaje ključna za održavanje brenda poslodavca. Privlačenje i zadržavanje talentovanih IT stručnjaka zahteva više od konkurentnih plata i beneficija, kompanije moraju da ponude stabilnost, sigurnost i prilike za razvoj. Strateški pristup upravljanju finansijskom stabilnošću i brendiranjem poslodavca može omogućiti kompanijama da prevaziđu izazove krize i osiguraju svoju poziciju kao poželjni poslodavci u IT sektoru.

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Employer BrandingDa li je psihološka bezbednost ključni element poželjnosti poslodavca?

Psihološka bezbednost zaposlenih postala je jedan od glavnih faktora diferencijacije među poslodavcima, i kao faktor koji utiče na izgradnju jakog brenda poslodavca. Šta je psihološka bezbednost? Psihološka bezbednost znači da se zaposleni osećaju slobodno da izraze svoje misli, ideje, i brige bez straha od negativnih posledica. Ovo obuhvata osećaj prihvaćenosti, podrške, i nediskriminacije u okviru […]

Employer BrandingOd lajkova do zapošljavanja: 5 osnovnih KPI-a za uspeh brendiranja poslodavca

Kako merite efikasnost vašeg Employer Branda i paketa vrednosti za zaposlene? Kada je u pitanju svet brendiranja poslodavca (EB), često se postavlja pitanje kako da izmerite uspeh vašeg brenda poslodavca i paketa vrednosti za zaposlene (EVP). Iako postoji mnogo načina da se izmeri ovaj uspeh, u ovom članku ćemo istaći nekoliko ključnih indikatora učinka (KPI) […]

Employer BrandingMagični Empple festival stiže u oktobru

Treći po redu Empple festival nosi slogan ’’MAGIC – it shows’’ i poziva na razgovor o strateškom pristupu employer branding-u, načinima implementacije dobrih praksi, kontinurianoj brizi o zaposlenima… građenju magičnih radnih okruženja! Festival će, kao i prethodne godine, učesnici moći da prate online ili uživo u pozorištu Duško Radović na Tašmajdanu. Dva dana, 5. i […]

Employer BrandingEmpple karavan u Subotici – Employer branding važniji nego ikada

Inspira grupa i Infostud su danas u prostorijama subotičkog InspiraHub-a ugostili Empple karavan na događaju organizovanom za predstavnike subotičkih kompanija. Empple karavan predstavlja seriju događaja koji za cilj imaju razvoj stručne employer branding zajednice i ekosistema, a susretom u Subotici su započeli svoju turneju po Srbiji, koja će se završiti velikim Empple festivalom 5. i […]