Pređi na glavni sadržaj

Gubitak poželjnosti brenda IT poslodavca: PRVI ZNAK ZA UZBUNU

29. avgust 2023.
·2 minuta za čitanje

U današnjem sve konkurentnijem poslovnom okruženju, borba za talente postala je ključna. Kompanije se trude da privuku i zadrže najbolje zaposlene, a reputacija kao poželjan poslodavac postaje presudna. Međutim, gubitak poželjnosti brenda poslodavca može biti prvi znak za uzbunu, ukazujući na dublje probleme koji se tiču kulture, angažmana i dugoročnog uspeha kompanije.
Kada pogledamo rezultate istraživanja iz godine u godinu, primećujemo da poslodavci iz godine u godinu polako gube na poželjnosti. Kada smo analizirali rezultate prvog istraživanja sprovedenog u 2019. godini, tada je tipičan IT poslodavac bio poželjan za 6,02% potencijalnih zaposlenih. Rezultati istraživanja, sprovedenog tokom 2021. godine, nam pokazuju da je tipičan poslodavac bio poželjan za 5,15% kandidata. Prema poslednjim rezultatima iz 2023. godine vidimo da je tipičan poslodavac bio poželjan za samo 5,56% potencijalnih zaposlenih.

Do čega može da dovede gubitak poželjnosti brenda poslodavca?

TALENTI BIRAJU OKRUŽENJE

Talentovani zaposleni su u mogućnosti da biraju gde će raditi i često se odlučuju za kompanije koje se ističu kao poslodavci koji cene i podržavaju svoje zaposlene. Gubitak poželjnosti brenda poslodavca može značiti da kompanija više nije percipirana kao inspirativna i privlačna radna sredina.

ANGAŽOVANJE ZAPOSLENIH OPADA

Kada brend poslodavca počne da gubi sjaj, zaposleni mogu postati manje motivisani i angažovani. Osećaj da kompanija više ne brine o njihovom profesionalnom i ličnom rastu može dovesti do demotivacije i smanjenja produktivnosti.

ODLIV TALENATA

Ako kompanija gubi svoj status poželjnog poslodavca, može doći do povećanog odliva talentovanih zaposlenih. Konkurencija će rado privući te zaposlene nudeći im bolje uslove i mogućnosti.

NEGATIVNA REPUTACIJA NA TRŽIŠTU

Gubitak poželjnosti brenda poslodavca može imati negativan uticaj na percepciju kompanije u široj javnosti i među potencijalnim kandidatima. To može otežati privlačenje novih talenata i otežati izgradnju pozitivne reputacije.

UTICAJ NA DUGOROČNI USPEH KOMPANIJE

Kroz dugoročnu prizmu, kompanije koje ne uspevaju da budu poželjni poslodavci mogu se suočiti sa stagnacijom ili padom poslovanja. Inovacija, kreativnost i timski duh često proističu iz snažne kulture koja podržava svoje zaposlene.

Gubitak poželjnosti brenda poslodavca ne bi trebalo shvatiti olako. To može ukazivati na dublje probleme koji se tiču kulture, liderstva i strategije kompanije. Praćenje i poboljšanje brenda poslodavca trebalo bi da bude konstantan proces kako bi se osiguralo da kompanija privlači, zadržava i razvija najbolje talente i ostvaruje dugoročni uspeh. Da li vi radite za kompaniju čiji brend poslodavca polako gubi sjaj? Napišite nam u komentarima…

 

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Employer BrandingDa li je psihološka bezbednost ključni element poželjnosti poslodavca?

Psihološka bezbednost zaposlenih postala je jedan od glavnih faktora diferencijacije među poslodavcima, i kao faktor koji utiče na izgradnju jakog brenda poslodavca. Šta je psihološka bezbednost? Psihološka bezbednost znači da se zaposleni osećaju slobodno da izraze svoje misli, ideje, i brige bez straha od negativnih posledica. Ovo obuhvata osećaj prihvaćenosti, podrške, i nediskriminacije u okviru […]

Employer BrandingOd lajkova do zapošljavanja: 5 osnovnih KPI-a za uspeh brendiranja poslodavca

Kako merite efikasnost vašeg Employer Branda i paketa vrednosti za zaposlene? Kada je u pitanju svet brendiranja poslodavca (EB), često se postavlja pitanje kako da izmerite uspeh vašeg brenda poslodavca i paketa vrednosti za zaposlene (EVP). Iako postoji mnogo načina da se izmeri ovaj uspeh, u ovom članku ćemo istaći nekoliko ključnih indikatora učinka (KPI) […]

Employer BrandingMagični Empple festival stiže u oktobru

Treći po redu Empple festival nosi slogan ’’MAGIC – it shows’’ i poziva na razgovor o strateškom pristupu employer branding-u, načinima implementacije dobrih praksi, kontinurianoj brizi o zaposlenima… građenju magičnih radnih okruženja! Festival će, kao i prethodne godine, učesnici moći da prate online ili uživo u pozorištu Duško Radović na Tašmajdanu. Dva dana, 5. i […]

Employer BrandingEmpple karavan u Subotici – Employer branding važniji nego ikada

Inspira grupa i Infostud su danas u prostorijama subotičkog InspiraHub-a ugostili Empple karavan na događaju organizovanom za predstavnike subotičkih kompanija. Empple karavan predstavlja seriju događaja koji za cilj imaju razvoj stručne employer branding zajednice i ekosistema, a susretom u Subotici su započeli svoju turneju po Srbiji, koja će se završiti velikim Empple festivalom 5. i […]