Pređi na glavni sadržaj

Šta vaš Employer Branding govori o vama

15. maj 2023.
·4 minuta za čitanje

Za Employer Branding se odavno ne može reći da je novost jer je njegova prisutnost u svetu ljudskih resursa sada već neosporna. Njegova efikasnost neosporna je takođe, pa tako kompanije koje ulažu u svoj brend kao poslodavca mogu očekivati porast u broju aplikanata, veću vidljivost, manje resursa uloženih u sam proces regrutacije i, na kraju dana, kvalitetnije kandidate, što je ono čemu teži svaki proces selekcije.

Employer Branding prevashodno je tu da doprinese da u kompaniju uđe, i u njoj ostane, kadar koji će doprineti ciljevima kompanije, biti uspešan i ispunjen, i nastaviti da sam bude brend ambasador svog poslodavca.

Ne postoji nepogrešiva formula za EB jer nijedna kompanija nije ista, niti traži iste kandidate. Ne postoji savršen poslodavac, niti savršen novi zaposleni, ali postoje savršena poklapanja. Kao što u različitim fazama razvoja kompanije postoji potražnja za različitim kadrom, tako i u karijeri pojedinca dolazi do promene prioriteta, i samim tim potrage za drugačijim izazovima.

EB služi da ovu potragu olakša i da pronalaženje te osobe, koja će najbolje ispuniti sve zahteve koje kompanija ima, prođe što kraće, efikasnije i uspešnije, kao i to da ta osoba bude zadovoljna samom kompanijom. Ali, pre toga, kompanija mora da zna šta želi da kaže. Šta je to što vaš EB govori o vama, a šta je ono što bi možda trebalo da kaže?

1. Olakšava priču o tome šta je vaša kompanija

Pre nego što se krene u detalje toga šta je vaš EVP i koja je vaša jedinstvena vrednost na tržištu, kandidate morate upoznati sa time šta vaša kompanija zapravo radi, jer od toga sve počinje. Čime se bavite, na koji način, i kako je to povezano sa vašom misijom. Nije dovoljno samo reći da ste IT kompanija, da ste konsultanska kuća, da pružate ovakve ili onakve usluge, savete ili konsultacije. Potrebno je ispričati priču koja ne samo što daje dovoljno detaljan uvid u vaš biznis, već je u stanju i da zainteresuje potencijalnog novozaposlenog da želi da sazna više. Ovo je vaš uvod, i mora biti dovoljno primamljiv, da svako poželi da nastavi da čita, ili sluša.

2. Najživopisniji prikaz vaše misije i vizije

Kada ste uspeli da predstavite samu suštinu biznisa vaše kompanije, vreme je da se ode korak dalje, jer tim istim biznisom sigurno se bave mnogi. Kako se vi po tome razlikujete, i šta to znači za vaš sadašnji i budući kadar. Koje su vrednosti, misija, doprinos, pozicija na tržištu? Kako oni tome mogu da doprinesu, i pre svega, šta će to njima značiti. Kom rešenju oni doprinose svojim budućim radom u vašoj kompaniji? Sve to što želite da oni rade kod vas… U šta će se pretvoriti?

3. Ilustruje šta su vaši prioriteti u iskustvu zaposlenih

Jako je važno ponovo naglasiti da je nemoguće biti savršen poslodavac, jer nisu svima iste stvari važne, niti će biti ikada. Neki aspekti biznisa su važniji u odnosu na druge, barem u datom trenutku.

Da li vam je sada važnije da proširite mrežu klijenata ili da postojećim date širi spektar usluga? Da li su vam potrebni ljudi koji su spremni da se brzo prilagode promeni ili oni koji su u stanju da u detalje poznaju proces, pre ikakvog pokušaja inovacije? Hoćete li ulagati u teorijske treninge ili cenite praksu od samog početka? Da li vaši zaposleni napreduju interno ili više volite da dovodite izuzetno impresivan eksterni kadar?

Ovo nije pitanje benefita, već konkretnog načina poslovanja kompanije i odluka koje će neminovno uticati na svakodnevnicu zaposlenih i njihov karijerni razvoj. Ne morate otkrivati sve vaše karte u svakoj tački komunikacije, ali što ste više u stanju da podelite, to su veće šanse da ćete pronaći ljude kojima će to odgovarati. Ili, još bolje, one kojima je to poželjni način rada.

4. Do kandidata donosi vaše najvrednije benefite

I onda dolazimo do benefita i uslova rada, što mnogi smatraju jedinim elementom Employer Brandinga, prevashodno jer je najčešće eksterno promovisan. Rad u vašoj kompaniji treba da bude izuzetno privlačan za vaše buduće novozaposlene i predstavljanje benefita je jedan od najdirektnijih načina da to uradite. Preporuka je da izbegavate već viđenje floskule koje ne daju kandidatima konkretne informacije – kompetitivna plata, dinamičko okruženje, prijatna atmosfera i slično. Podelite ono što je merljivo i opipljivo koliko god je moguće, bilo da se radi o danima odmora, načinu i mestu rada, smenama, privatnom osiguranju ili opremi koju dajete zaposlenima.

5. Priča o vašoj zajedničkoj budućnosti

Poslednji korak vaše EB priče je zaključak o tome kako će vaša, više nego poželjna ponuda, zajedno sa odgovarajućim kandidatom, dovesti do međusobno korisnog partnerstva. Ciljevi koje kompanija ima, želja da vrati zajednici, udeo tržišta ili širenje na nove teritorije, sve ono čemu stremite i što će biti ostvareno kroz saradnju između vas i novozaposlenog.

EB priča priču o samoj suštini vaše kompanije u nadi da će dopreti do onih koji vam trebaju, da biste mogli jedni drugima da budete partneri, podrška i oslonac za uspeh.

Kada imate dobru EB priču, ono najbolje što tržište ima da ponudi će samo doći pred vaša vrata. Ali, da li ćete umeti da ih prepoznate? E, to je već tema za neki drugi tekst…

HR Lab novosti na email

Saznajte prvi najnovije informacije o regrutaciji, selekciji, brendiranju poslodavaca i najave događaja koje organizujemo za vas.

Slične vesti

Employer BrandingSonja Grčić: Nagrada za VRH poslodavca po mišljenju mladih nam govori da to što Coca-Cola HBC radi ima smisla

Nagrada za VRH poslodavca po mišljenju mladih nam je posebno srcu draga. Ovo je već drugi put zaredom da nam je pripala i ona nam dosta govori u prilog tome da sve zajedničke aktivnosti koje imamo sa mladima imaju smisla i postoje na obostrano zadovoljstvo. Ovako je Sonja Grčić, Employer brand menadžer kompanije Coca-Cola HBC […]

Employer BrandingAlisa Evsina, HR direktorka NIS-a: Trudimo se da naši zaposleni budu zadovoljni

Kompanija NIS osvojila je visoko drugo mesto na listi najpoželjnijih – VRH poslodavaca u Srbiji! Da je jedna od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi i vrhunsko mesto za rad, smatra oko 11.000 ispitanika koji su učestvovali u istraživanju Talent X. Tradicionalno ga sprovodi najveća platforma za zapošljavanje Infostud, a kao najatraktivnije kompanije, po mišljenju ispitanika, […]

Employer BrandingNevena Savić, Bosch Srbija: Na posao odlazimo sa idejom da radimo nešto što poboljšava kvalitet života mnogih ljudi

Kompanija Bosch Srbija treći je najpoželjniji poslodavac u Srbiji, po mišljenju čak 11.000 kandidata koji su učestvovali u istraživanju Talent X! Ova kompanija se već dugo nalazi u samom vrhu najpoželjnijih poslodavaca na domaćem tržištu, a ove godine se po tom kriterijumu po prvi put našla u Top tri omiljenih radnih sredina u Srbiji. Istraživanje […]

Employer BrandingNova tema a stara potreba: onboarding za porodilje

Nedavno sam primetila na LinkedIn mreži inicijativu da se uvede onboarding za zaposlene koje se vraćaju sa porodiljskog i pokušala da se setim sopstvenog povratka na posao. Sećam se samo toga da je kompanija bila ista, a opet nekako drugačija. Možda pomenuta inicijativa i ima smisla.   Naravno da onboarding za porodilje koje su se vratile […]